Nemzet-, kisebbségpolitika

A kisebbségi tanácsadói pozíció létrehozása csak a kezdet, konkrét eredményekre van szükség e téren

2017. 03. 02.

A magyar néppárti delegáció és a határon túli magyar nemzeti közösségeket képviselő európai parlamenti képviselők ma találkoztak Markus Warasinnal, az Európai Parlament új elnökének kisebbségügyi tanácsadójával. Antonio Tajani elnök mandátumának kezdetén új tanácsadói posztot hozott létre, amely többek között a nyelvi kisebbségekkel foglalkozik. A pozíciót Markus Warasin tölti be, aki megtiszteltetőnek érezte, hogy a magyar képviselők az elsők, akik megkeresték őt. Mint mondta, ebből is látszik, hogy valóban szívügyüknek tekintik a magyar érdekek megjelenítését és komolyan gondolják a kisebbségvédelmet.

A megbeszélésen jelen volt Bocskor Andrea kárpátaljai, Csáky Pál felvidéki, Deli Andor vajdasági, Sógor Csaba, Tőkés László és Winkler Gyula erdélyi EP-képviselők, valamint Gál Kinga, az EP Kisebbségi Munkacsoportjának társelnöke. A résztvevők örömüket fejezték ki, hogy az Európai Parlament fennállása óta először külön megbízott foglalkozik a nyelvi és nemzeti közösségek kérdésével, hiszen évek óta küzdenek egy önálló kisebbségi biztosi pozíció kialakításáért az Európai Bizottságon belül. Ezzel a lépésével Tajani elnök és az Európai Parlament példát mutathat a Bizottságnak is, hogy valóban komolyan foglalkozik a nemzeti kisebbségek jogaival.

Örömre ad okot, hogy a tanácsadó külön kiemelte: a pozíció létrehozásának ugyan szimbolikus jelentősége is van, ám azt meg is kell tölteni tartalommal és eredményekkel. Ezért tájékoztatni fogja Tajani elnököt nemcsak a mostani találkozóról, hanem a soron következő egyeztetések eredményeiről is.

A találkozó elején a jelenlévő képviselők röviden bemutatták a nemzeti közösségeiket érintő aktuális helyzetet és felvázolták elképzeléseiket a jövőbeni együttműködésről. Ezután részletesen kitértek azokra a területekre, amelyekre véleményük szerint kiemelt hangsúlyt kell fektetni a jövőben. Említésre került az Európai Parlament és a FUEN (Európai Nemzetek Föderatív Uniója), illetve az Európa Tanács közötti szorosabb kapcsolat kialakítása, a Kisebbségi Munkacsoport működése valamint egy kisebbségvédelmi EP-határozat újragondolása, amellyel a munkacsoport már évek óta foglalkozik, de eddig mindig a Parlament legfelső vezetésének ellenállásába ütközött. Ugyancsak szóba került a Bizottság által elutasított Minority Safepack elnevezésű európai polgári kezdeményezés – ennek új lendületet adhat a közelmúltban megszületett bírósági döntés, melynek értelmében az Európai Bizottságnak ismételten foglalkoznia kell a kezdeményezéssel.

A jó hangulatú, őszinte eszmecsere végén a jelenlevők megegyeztek abban, hogy a jövőben is folytatják az együttműködést a kisebbségek jogainak előmozdítását szem előtt tartva.