Pályázatok és beszámolók

Lakatos Adrián gyakornoki beszámolója

2017. 12. 08.

Az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karának hallgatójaként többször tanultam már Európai Unióról, és annak intézményeiről. Mindig is szerettem volna elméleti tudásom mellé gyakorlati tapasztalatot is szerezni. 2016-ban Deli Andor képviselő úr jóvoltából lehetőségem volt meglátogatni a strasbourgi parlamentet, ami annyira elnyerte a tetszésem, hogy a képviselő úr gyakornoki programjára is jelentkeztem.

Hatalmas örömmel fogadtam a hírt, amikor megtudtam, hogy jelentkezésem pozitívan bírálták el, 5 hetet tölthetek Európa központjában, Brüsszelben, és az általam már ismert és megbecsült parlamenti képviselő gyakornoka lehetek.

Első napomon tudásvággyal és izgalommal túlfűtve érkeztem az Európai Unió gyönyörű és hatalmas parlamentének épületébe, ahol persze többször el is tévedtem. Ahogy teltek a napok nem csak megismertem, de meg is szerettem az épület labirintusszerű folyosóit és emeleteit.

Gyakornokságom alatt a TRAN, REGI és AFET bizottsági ülések rendszeres résztvevője voltam, ahol tartalmas jelentéseket hallgathattam meg, beleláthattam olyan területekbe, melyekről előtte nem volt tudomásom, és megismerhettem az Unió tagállamainak véleményét különböző témákról. Nagy figyelemmel kísértem azokat az üléseket, melyeken a nyugat-balkáni országok, közöttük hazám Szerbia EU-s csatlakozásáról beszéltek. Örömmel töltött el, hogy noha hosszú út áll még előttünk, de az EU tagállamai tárt karokkal fogadnak bennünket, és úgy érzik, az Unió csak velünk együtt lehet teljes.

Az üléseken való részvétel, és beszámoló készítése után jött el a kihívást jelentő, de éppen emiatt érdekes rész, amikor is módosítókat kellett írnom a megvitatott jelentésekre, mellyel a jelentéstevő és az árnyékjelentéstevő megpróbált mindenki számára elfogadható eredményt elérni, közben a saját véleményem is beleszőhettem az adott témába.

Delegációs ülésen megismerkedhettem a többi magyar gyakornokkal, akikkel hamar összebarátkoztam, így együtt fedeztük fel Brüsszel látványosságait, és csodáit. Gyönyörködtünk a Grand Place szépségében, megízleltük a belga csapolt söröket, és azt is megtapasztaltuk, hogy milyen különleges íze lehet a sültkrumplinak. Alkalmunk volt eljutni az Európai Bizottságba, Navracsics Tibor biztos úr kabinetjébe, meglátogathattuk a NATO magyarországi állandó képviseletét, és az Erasmus 30. születésnapi rendezvényére is elmehettünk

Az ötödik hét végére ráébredtem, hogy ez a gyakornoki program sokkal többet nyújtott számomra, mint vártam. Nem csak a parlament működésébe, vagy az Unió tagállamainak aktuális témáiba láthattam bele, fejlődött a problémamegoldó képességem, megtanultam, hogyan találjam fel magam egy idegen helyen, más kultúrákat, szokásokat ismerhettem meg, a brüsszeli élet pedig arra is megtanított, hogyan tudok kommunikálni olyan személyekkel, akikkel nem beszélek közös nyelvet.

Hatalmas köszönettel tartozom Deli Andor képviselő úrnak amiért lehetőséget adott arra, hogy részese lehessek ennek a tartalmas és tanulságos élménynek, valamint köszönöm az iroda asszisztenseinek, hogy soha nem untak rá válaszolni a kérdéseimre, és mindig kellő útmutatást nyújtottak feladataimhoz. Úgy érzem egy kiváló csapat tagja lehettem.

Lakatos Adrián

Brüsszel, 2017.12.08