Európa már jobban figyel a romákra (videóriport)

Kezd beérni az a munka, amelyet negyedik éve végez az Európai Parlamentben Járóka Lívia a Fidesz roma származású képviselője. Őszre az Európai Bizottság kidolgozza azt a roma stratégiát, amely összefoglalja a lakhatás, a munkavállalás, az oktatás és a szociális helyzet területén a romák gondjainak megoldását segítő feladatokat. Járóka Lívia szerint négy éve mg szinte elképzelhetetlen lett volna, hogy európai szinten ekkora figyelem övezze a romák sorsának javítását.

Az Európai Bizottság megértette, hogy mekkora feladat hárul rá annak érdekében, hogy az európa szerte szétszórtan élő, tízmilliós kisebbség gondjain javítani lehessen, mondta a Nemzetközi Roma Nap alkalmából adott nyilatkozatában Járóka Lívia.

– „Négy évnyi munkánkba került, de van egy megértés az Európai Bizottság oldaláról annak tekintetében, hogy nekik dolguk van ebben a dologban. Az európai tagállamokat arra kell kötelezniük, hogy előrelépést mutassanak fel konkrét, kézzel fogható változást a romák életében nagyon rövid időn belül” – hangoztatta a roma származású képviselőnő, aki szerint az elmúlt időszakban jelentős szemléletváltás is végbement az európai politikában. – „Kevésbé van, inkább azt mondom, ez a paternalista „majd mi megmondjuk a romáknak, hogy mi lesz nekik jó” szemléletmód. Igyekeztünk elérni, hogy ezekbe a folyamatokba minél több romát bevonjanak, és már azt látjuk, hogy a négy év alatt komoly európai civil szervezetek is létrejöttek, pont azért, hogy partnerük lehessen az Európai Uniónak roma ügyben.”

A képviselők sürgetésére az Európai Bizottság most azon dolgozik, hogy mihamarabb szülessen meg az a dokumentum, amely európai szintre emeli a romák helyzeténak javításához kapcsolódó feladatokat.

– „Talán ez az európai roma stratégia – amit kérve vagy megerősítve január 18-án elfogadtunk egy határozatot itt a parlamentben – ez tető alá hozható. Ez még ebben a ciklusban meg kell, hogy történjék, ebben az Európai Bizottságban és evvel az Európai Parlamenttel” – mondta Járóka Lívia, majd sorolni kezdte, mit is jelent majd a gyakorlatban, ha minden ország követheti a dokumentumban megfogalmazottakat. – „Kell egy stratégia, európai szintű, kell egy szakmai minimum, amit az országok követni tudnak, kell valamifajta financiális keret, ez mindenképpen. Talán a meglévő keretek jobb elosztása, talán egy sokkal erősebb ellenőrzés, talán a programok, a jó programk benntartása. Amik nem használhatóak, azokat el kell felejteni, merni kell őket bezárni, amik pedig jók, azokat merni kell továbbfejleszteni, és ha kell, annyira széles körben terjeszteni, amennyire széles körben lehet, hogyha erre a tagállamok nem hajlandóak.”

A tagállamok ugyanis kevés jó példát tudnak megosztani egymással, mondja a fideszes politikus, szinte könnyebb a helyzet akkor, ha Európán kívüli elképzeléseket kell meghonosítani.

„Sokkal inkább azt látjuk, hogy harmadik világbeli példák vannak, akárha csak a mikrokreditet említjük” – hozza az egyik ilyen példát Járók Lívia. – „Európában a roma társadalom az uzsorával küzd évtizedek óta. Kellett ahhoz egy ázsiai szakember, és a mikrokredit, és az ő Nobel-díja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy Európában esetleg ez a modell az európai romákra is alkalmazható koncepció. De ugyanígy nagyon sok más területen is én úgy látom, hogy lesz előrelépés.

Az EP-ben a legtöbb párt már érzi a probléma súlyát, de ez nem jelenti azt, hogy mindenbenn egyet is értenének. Van olyan politikai csoport, amelyik a romák ügyét egy külön biztosra bízná, de Járóka Lívia nem ért ezzel egyet, szerinte ugyanis a jelenlegi Bizottságban megfelelő kezekben lenne az ügy.

– „Én azt szeretném, hogy ez a biztosok felelőssége legyen, Barroso alá tartozzon a kérdés, és a négy-öt e területen, oktatás, foglalkoztatás, regionális fejlesztés, strukturális alapok, egészségügyért felelős biztosoknak a kezében legyen ez a dolog, és két-három éven keresztül ők kísérjék, az ő team-jük dolgozzon, vele. Tehát nagyon fontosnak tartom, hogy ez egy elég magas felelősséggel rendelkező emberhez tartozó téma legyen” – hangoztatta végezetül Járóka Lívia, a Fidesz EP képviselője.

(EUvideohu)