Szerbia, Vajdaság

Az Európai Parlament ne fékezze a Nyugat- Balkán országainak csatlakozását!

2022. 07. 07.

Az Európai Parlament plenáris ülésén elfogadták a Bosznia-Hercegovinára, Szerbiára és Koszovóra vonatkozó 2021. évi országjelentéseket. A Fidesz európai parlamenti képviselői mindhárom országjelentés elfogadása ellen szavaztak, mert azok a bővítés ösztönzése helyett akadályozzák a csatlakozásra váró államok számára az előrelépést.

A Nyugat-Balkán EU integrációja az elszalasztott lehetőségek története” – hívta fel a figyelmet plenáris felszólalásában Hidvéghi Balázs. „A jugoszláviai polgárháborút is az Egyesült Államok beavatkozása zárta le azért, mert Európa képtelen volt békét teremteni. Az EU vezetői pedig semmit nem tanultak az akkori hibákból. Ahelyett, hogy építő párbeszédre törekednének a nyugat-balkáni országok vezetőivel, folyamatosan csak kioktatják őket” – tette hozzá a fideszes képviselő.

Deli Andor a Szerbia országjelentés vitájában kiemelte: „Az előttünk lévő jelentésnek arról kellene szólnia, hogy miként fogja az Európai Parlament segíteni Szerbiát abban, hogy mielőbb az Unió tagjává váljon! Ehelyett azonban a jelentés inkább kioktat, előír és olyan elfogadhatatlan túlzásokat tartalmaz, amelyek csak tovább fékezik az ország csatlakozási folyamatát, megkérdőjelezik az EU szavahihetőségét és elidegenítik Szerbia polgárait. Ez pedig egyaránt ellenkezik Szerbia és az EU stratégiai érdekeivel”. 

„A magyar kormány és a kormánypárti képviselők teljes mellszélességgel kiállnak Szerbia EU-csatlakozása mellett. Éppen ezért számunkra elfogadhatatlan ez a jelentés. Meggyőződésünk, hogy Szerbia sokkal több támogatást és megértést érdemel” – zárta felszólalását a vajdasági származású képviselő.

Gál Kinga a téma kapcsán kiemelte: „Nyugat-Balkán stabilitása kulcskérdés az Unió számára. Ahelyett, hogy a szöveg ezt ösztönözné, inkább a Magyarország-ellenesség jelenik meg a Szerbiát, Bosznia-Hercegovinát, vagy Koszovót érintő jelentésekben egyaránt. Teljesen abszurd, hogy mindegyik jelentésben megjelenik Magyarország, miszerint Magyarország Szerbiával együtt lehetővé teszi Oroszország és Kína geopolitikai céljainak megvalósulását. Elfogadhatatlan továbbá, a Várhelyi Olivér bővítésért felelős biztost ért alaptalan kritika és a vád, hogy részrehajló lenne Szerbia viszonylatában. Ezeket a nevetséges állításokat elutasítjuk”.