Költségvetés

Az európai politikai pártok ne befolyásolhassák a tagállami választásokat

2022. 03. 03.

Az Európai Parlament Költségvetési Bizottságának (BUDG) mai ülésén az európai politikai pártok és az európai politikai alapítványok jogállásának és finanszírozásának kérdéseiről vitáztak a képviselők. Deli Andor, a Fidesz EP-képviselője figyelmeztetett: el kell kerülni, hogy az európai politikai pártok befolyásolhassák a tagállami választásokat.

Deli Andor, a Költségvetési Bizottság magyar tagjaként felhívta a figyelmet: nem szabad diszkriminálni azokat a nemzeti politikai pártokat, amelyek nem tartoznak egyik európai politikai párthoz sem. Különösen, ha az európai politikai pártok bármilyen formában részt vehetnek a nemzeti választásokon és népszavazásokon, támogatva tagpártjaikat az adott tagállamban. A Fidesz képviselője figyelmeztetett: ez súlyosan veszélyeztetné az egyenlő versenyfeltételeket a nemzeti politikában.

Deli Andor hangsúlyozta: az uniós szabályozás kialakítása során gondoskodni kell a szubszidiaritás elvének tiszteletben tartásáról. Az európai politikai pártokra vonatkozó uniós jogszabályokat ne használhassák fel a politikai pártokra vonatkozó nemzeti szabályok megkerülésére vagy felülírására.

Deli Andor hozzátette: elfogadhatatlan az európai politikai pártok külső, Unión kívülről történő finanszírozása.