Költségvetés

Két ponton nem engedünk: kimaradunk a háborúból és megvédjük gyermekeinket

2022. 04. 29.

Az Európai Parlament Költségvetési- és Költségvetés Ellenőrzési Bizottságai ma összevont ülést tartottak, hogy Johannes Hahn, a témáért felelős biztos részvételével megvitassák az Európai Bizottság Magyarországnak küldött, költségvetési kondicionalitási eljárást elindító levelét. Deli Andor, a Fidesz képviselője felszólalásában kiemelte: az eljárás két dologról szól, politikai nyomásgyakorlásról és Európa szándékos gyengítéséről. Hozzátette: Magyarország két ponton soha nem fog engedni, kimaradunk a háborúból és megvédjük gyermekeinket.

Deli Andor a Költségvetési Bizottság tagjaként elmondta: olyan eljárás kezdődött el, amely két dologról szól. Az egyik ok a politikai nyomásgyakorlás és büntetés. Egyrészt nyomásgyakorlás alá helyezik az óriási szavazattöbbséggel frissen újraválasztott magyar kormányt. Másrészt pedig látványosan meg szeretnék büntetni mindazokat az európai polgárokat, akik nemzeti megoldásban mernek gondolkodni, ahogy tette ezt a magyar polgárok többsége a választásokon.

A fideszes képviselő szerint az eljárás másik oka, hogy ebben a háborús és gazdaságilag rendkívül nehéz helyzetben is vannak olyanok, akik szándékosan szeretnék gyengíteni Európa egységét és erejét. Ugyanis az EU csak olyan erős tud lenni, amilyen erősek a tagállamai. Magyarország gyengítése egyúttal egész Európa szándékos gyengítését is jelenti.

A kormánypárti EP-képviselő hozzátette: mindez pedig egy olyan eljárás megindításával történik, amely jogilag és gyakorlatilag is értelmezhetetlen, hiszen álláspontunk szerint olyan költségvetési pénzek megvonásáról szól, amelyeket még oda sem adtak Magyarországnak. Így van ez a Helyreállítási Alap forrásaival és az új MFF, a többéves költségvetés programjaival is.

Deli Andor kiemelte: mindez az egész eljárás abszurditását mutatja. Ennek ellenére a magyar kormány nyitott volt és nyitott is marad a további tárgyalásokra annak érdekében, hogy megoldásokat találjunk. Magyarország azonban két ponton soha nem fog engedni: kimaradunk a háborúból és megvédjük gyermekeinket.