Pályázatok és beszámolók

Odri Norbert gyakornoki beszámolója

2018. 12. 17.

A politika világa mindig is nagyon foglalkoztatott. Mint helyi szinten, ugyanúgy az európai, világpolitika is. Az igazság az, hogy a korábbiakban már jártam Brüsszelben, és néhány uniós intézményben is, viszont csak látogatóként. Ez alkalommal lehetőséget kaptam, hogy megismerjem az Európai Unió intézményeinek működését, pontosabban az Európai Parlament és a képviselők munkáját. Deli Andor, vajdasági származású Fideszes képviselő irodájában lehettem gyakornok négy héten keresztül.

Az itt töltött egy hónap alatt belátást nyertem a TRAN  bizottság, munkájába, ahol a képviselők a közlekedési és idegenforgalmi kérdésekre keresik a megoldásokat, legyen az áruszállítás vagy a kibocsájtott gázok hatása a környezetre. A TRAN mellett szívesen jártam el az AGRI bizottsági ülésekre is, ahol a hozzám közelebb álló mezőgazdasági ügyekről volt szó.

Emellett különösen nagy dolog volt számomra az, hogy belátást nyertem a nyugat-balkáni országok uniós integrációs folyamatába, a Belgrád-Pristina viszonyokról és még sok más kérdést érintő dologgal is találkozhattam, melyek jobb betekintést nyújtanak ilyen aktuális helyzetekbe.

Hetente delegációs üléseken vettünk részt, ahol a magyar képviselőkkel lettek egyeztetve a dolgok, tervek születtek az előttünk álló időszakra. Itt dől el, hogy az adott ország képviselői milyen álláspontot is foglalnak el a plenáris, illetve a bizottsági üléseken szereplő kérdések kapcsán.

A parlamenti munkán kívül lehetőségem adódott egy találkozóra Nagy Zoltán nagykövet úrral, a NATO állandó magyar képviseletének épületében, ahol ugyanúgy az aktuális orosz-ukrán, valamint a balkáni régió biztonsági helyzetéről beszélgettünk

Az egy hónap kevés idő az itteni intézmények munkájának teljes megismerésére, viszont hatalmas dolog ilyen tapasztalatokkal gazdagodni. Emellett külön öröm volt számomra, hogy a karácsonyi vásárt is megnézhettem itt Brüsszelben majd pedig Bruggeben, egy szabad hétvégét pedig Amsterdamban töltöttem. Egyszerűen meseszerű élmény volt. Meg kell említenem azt is, hogy az angol tudásom is javult és sok új embert ismerhettem meg ami csak pozitív számomra.

Szeretném megköszönni Deli Andor képviselő Úrnak a lehetőséget, ahogyan az asszisztenseknek is, Ábelnak, Attilának és Gábornak, hogy kiváló légkörben tudtunk együtt dolgozni.

Mindent összevetve, egy életre szóló élménnyel gazdagodtam.

2018.12.12.                                                                                                     Odri Norbert