Közlekedés és turizmus

Nem csomag többé a mobilitási csomag!

2019. 01. 10.

„Nem érték el céljaikat a nyugat-európai balliberális politikusok és szakszervezetek, nem csomag többé a mobilitási csomag. A kelet-európai fuvarozók számára kedvező döntés született ma a közlekedési szakbizottsági szavazás során, megbukott ugyanis a sofőrökre vonatkozó kiküldetés irányelv és a kabinban alvás tilalmának javaslata az Európai Parlamentben”- hangsúlyozta Deli Andor fideszes EP-képviselő a szavazást követően. 

„Az elvetett javaslat figyelmen kívül hagyta több tízezer közép- és kelet-európai kis- és középvállalkozás érdekeit. A fuvarozás egyike azon kevés területnek, ahol régiónk vállalatai valamennyi versenyelőnnyel rendelkeznek. A nyugati szakszervezetek és politikusok azonban ezt nem nézik jó szemmel, a szociális védelem álcája mögé bújva igyekeznek protekcionista intézkedéseket hozni. Bár azt állítják, hogy a sofőrök érdekeit védik, javaslataikkal több százezer sofőr munkahelye és családjaik megélhetése kerülhetett volna veszélybe!” – hívta fel a figyelmet Deli Andor, az ún. „posting lex specialis” néppárti felelőse.

„2018 decemberében a Közlekedési Tanács (Európai Unió Tanácsa) ülésén már láthattuk a ’csak azért se fuvarozgassanak errefelé magyar, lengyel, bolgár, román kamionok’ hozzáállást, ahol a nyugati tagállamok kilenc ellenében és egy tartózkodás mellett fogadták el a javaslatot kiegészítve egy-egy régiónkbeli ország támogatásával. Most e szerencsétlen eredmény európai parlamenti megismétlődését sikerült megakadályoznunk” – emelte ki a fideszes politikus.

„A nyugati ’megmondó’ politikusok nem tudták véghezvinni a szakszervezetek támogatásával megalkotott tervüket, melyben szociális köntösbe bújtatott protekcionista-populista indíttatású intézkedések bújtak meg. A mobilitási csomag szétesésével azonban újra bizonytalanság és kedvezőtlen nemzeti intézkedések várhatóak a fuvarozási piacon. Láthatjuk mi történik, amikor a nyugati balliberális elit erővel, a józan ész nélkül próbál döntéseket elfogadtatni. A mai napon egy hosszadalmas és nehéz folyamatban sikerült elkerülnünk a legrosszabb forgatókönyv megvalósulását. A harc azonban nem ért véget, a Fidesz európai parlamenti képviselőjeként pedig a jövőben is mindent megteszek a magyar fuvarozók érdekeinek védelméért” – értékelte Deli a mai szavazás eredményét.

Háttér: Az Európai Parlament Közlekedési és Turisztikai Bizottsága (TRAN) azt követően szavazott ismét a jogszabálytervezetről, hogy a már egyszer elfogadott, közép- és kelet-európai országok, így hazánk számára is kedvező szöveget 2018 júliusában a strasbourgi plenáris ülésen a nyugati politikai hatalmak képviselői megvétózták és újratárgyalásra visszautalták az illetékes közlekedési szakbizottságba.