2014-2020 uniós keretköltségvetés – továbbra sem közelednek az álláspontok

A Tanács soros ciprusi elnöksége a múlt héten hozta nyilvánosságra legújabb tárgyalási javaslatát a következő hét éves pénzügyi kerettervről. A javaslat a főösszeget és minden költségvetési fejezetet érintő csökkentések szükségességéről szól. Az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága ugyanakkor továbbra is azt a plenáris ülésen megerősített álláspontot képviseli, miszerint 2014-től a főösszegek legalább 5%-os emelésére van szükség, ha az Unió teljesíteni akarja politikai vállalásait és jogi kötelezettségeit.

 

Surján László, a bizottság kereszténydemokrata tagja elmondta: "Aggodalommal tölti el a képviselőket a ciprusi elnökség javaslata, hiszen az nem közelíti az álláspontokat. Bár a Parlament csak igent vagy nemet mondhat egy tanácsi szövegre, jó lenne elkerülni a vétó bekövetkezését. Különösen hátrányosan érint bennünket, közép-kelet-európai országok képviselőit a ciprusi javaslat, hiszen már az Európai Bizottság javaslata is 5%-os csökkentést javasolt a számunkra oly fontos kohéziós politika terén, míg mi legalább a 2007-2013-as szintek megtartását javasoljuk".

Surján László szerint továbbra is kérdéses, hogy az elnökségi javaslat megfelelően kezeli-e Magyarország problémáját. Hazánk a 2008-2010-es gyenge növekedési adatok miatt a kohéziós politika területén a legnagyobb vesztese volt az eredeti bizottsági javaslatnak. A néppárti politikus hangsúlyozta: "A Gyurcsány-Bajnai kormányok hibái máig érzékeltetik hatásukat. Az általuk okozott hátrányos helyzetet nehéz lesz ledolgozni".

A kereszténydemokrata EP-képviselő arra a sajtóban megjelent állításra, hogy Magyarország még így is valamennyi költségvetési fejezetet tekintve a harmadik legnagyobb kedvezményezettje lenne az új pénzügyi keretnek úgy reagált: "Hangulatkeltő kijelentés ez, hiszen a részletek, szabályok ismerete nélkül csupán feltételezésekbe bocsátkozhatunk nettó pozíciónkat illetően. A nevét megnevezni nem akaró tisztviselő titkos számításokra támaszkodva állítja dobogós helyünket. Mint képviselő nyilvánosságot, átláthatóságot követelek, hiszen közpénzekről van szó. Egyébként a tagállamoknak nem egymást kell méricskélniük. Mi saját magunkhoz képest szenvedünk a jelenlegi tervek szerint mindenki másnál nagyobb veszteséget. A ciprusi elnökség javaslata reményt keltő ugyan, de még mindig nem tartalmaz konkrét számokat".