Szerbia, Vajdaság

A baloldal lassítaná Szerbia bővítési tárgyalásait

2021. 03. 01.

A Külügyi Bizottság (AFET) mai ülésén megszavazta a Szerbiáról szóló 2019. és 2020. évi jelentését.  A jelentést fokozott várakozás előzte meg, ugyanis a nyugat-balkáni országról utoljára 2018-ban fogadott el dokumentumot az Európai Parlament. Deli Andor fideszes EP-képviselő sajnálatát fejezte ki, hogy számos olyan baloldali és liberális javaslat bekerült a szövegbe, melyek egyetlen célja nyomást gyakorolni a szerb néppárti kormányra, ezáltal nehezítve a csatlakozási tárgyalásokat. 

„Közismert, hogy az uniós intézmények közül az EP fokozottan támogatja a bővítést és olyan új módszertanok alkalmazását, melyek célja, a bővítési tárgyalások felgyorsítása. Az erre vonatkozó módosító indítványaimat a néppárti Vladimir Bilcik jelentéstevő mind elfogadta, és belekerültek a szövegbe a kisebbségi jogok gyakorlati megvalósulására vonatkozó észrevételeim is. Ezért támogattam a jelentést” – mondta el Deli Andor képviselő.

Kiemelte ugyanakkor: sajnálatos, hogy a baloldali és liberális módosító indítványok miatt a jelentésnek számos olyan pontja van, melynek nincs közvetlen köze sem a bővítés gyorsításához, sem pedig az EU tagsági feltételekhez. „Egyértelműen nyomást akarnak gyakorolni a szerb néppárti kormányra. Ezért kerülhetett a jelentésbe többek között a washingtoni egyezmény kritikája, Szerbia jövőbeli lehetséges izraeli nagykövetségének székhelyére vonatkozó észrevételek, vagy a transzneműek identitásváltásának kérdése” – hívta fel a figyelmet a vajdasági EP-képviselő.

Deli Andor rámutatott, hogy az Európai Bizottságban Várhelyi Olivér biztos mindent megtett a bővítés felgyorsításárért, ugyanakkor egyes tagállamok továbbra is bizonytalanok, a koronavírus-válság miatt pedig érezhetően másra helyeződött a figyelem. Emiatt az elmúlt évben nem történhetett áttörés a bővítés folyamatában. „Különösen bosszantó és sajnálatos, hogy a baloldali, zöld és liberális képviselők módosításainak következtében már az Európa Parlamentben is megjelentek azok a hangok, melyek csak visszatartják a folyamatot” – húzta alá Deli Andor EP-képviselő.

A Szerbia országjelentés plenáris szavazására március végén kerül sor. Ennek kapcsán a képviselő elmondta, elképzelhetőnek tartja, hogy érkeznek még további hasonló javaslatok baloldali részről.