Regionális politika

A bővítési folyamat lassulása erősíti az euroszkepticizmust

2016. 11. 12.

„Eszmecsere Juncker elnökkel – 100 másodperc Európa jobbá tételéért” címmel szervezett találkozót az Európai Néppárt Fiatal Képviselői Hálózata (YMN) tegnap. A találkozón 40 év alatti európai parlamenti képviselők tehették fel kérdéseiket Jean Claude Juncker bizottsági elnöknek, akit Deli Andor vajdasági származású EP-képviselő a bővítéspolitika témakörében kérdezett.

Deli Andor elmondta: noha a bővítéspolitika az egyik legsikeresebb európai politika az Unió magalakulása óta, az utóbbi években lelassult és meggyengült. A Bizottság bejelentése, hogy 2019-ig biztosan nem lesz további bővítés sokakban kételyeket ébresztett és erősítette az euroszkepticizmust. Ez utóbbi pedig meglehetős hátrányokat okoz az Európai Unió pozíciójának erősítése terén. A csatlakozási folyamat rendkívül hosszadalmas, lassan zajló eljárás, ezért sokkal proaktívabb megközelítésre van szükség a témában. „Már nem a kilencvenes években élünk, semmi nem úgy működik, mint korábban. Új eszközökre és megközelítési módra van szükség a tagfelvétel területén is, több politikai bölcsességgel, figyelembe véve a geostratégiai erőviszonyokat is” – húzta alá a néppárti politikus.

Jan Claude Juncker válaszában hangsúlyozta: a Bizottság álláspontját sokan félreértelmezték, hiszen az a teljes jogú tagság elnyeréséről szólt, ami nem jelenti a csatlakozási tárgyalási folyamatok leállítását vagy lassulását. Ugyanakkor elismerte, hogy a  tagállamok jelenlegi felkészültségi szintje alapján nem valószínű, hogy 2020 előtt újabb tagállammal bővülne az Unió. A háttérben azonban zajlanak a tárgyalások és feszült munka folyik.

A Bizottság elnökét az egyórás találkozó során a fentiek mellett munkahelyteremtési és vállalkozáspolitikai témákban, illetve az állampolgárok felé való nyitás lehetőségeiről is kérdezték Európa fiatalja politikusai.