Költségvetés

A Fidesz EP-képviselői az uniós források azonnali kifizetését kezdeményezték

2022. 10. 11.

Az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága hétfő este megszavazta a 2023-as uniós költségvetés parlamenti javaslatát. Deli Andor, a Fidesz EP-képviselője kiemelte: módosító javaslatokkal kezdeményezték, hogy az orosz-ukrán háború és az elhibázott  uniós szankciók miatt kialakult válságra tekintettel valamennyi tagállam azonnal, mindenféle bürokratikus és politikai feltételek nélkül jusson hozzá minden uniós forráshoz.

Az EP szakbizottsága a kötelezettségvállalásokat 1,7 milliárd euróval, a kifizetéseket 1,4 milliárd euróval emelné az Európai Bizottság tervezetéhez képest. Deli Andor a szavazás kapcsán elmondta, minden készen áll ahhoz, hogy 2023-ban végre meginduljanak az uniós kifizetések, elegendő forrás lesz mind a kohéziós, mind a helyreállítási támogatások átutalására.

Deli Andor kiemelte: a Költségvetési Bizottság elfogadta a Fidesz EP-képviselőinek kezdeményezését arra vonatkozóan, hogy 2023-ban 10 millió euróval több pénzt kapjanak a fiatal gazdálkodók és az Előcsatlakozási Támogatási Eszköz (IPA) költségvetését is növelnék, hiszen a forrásaiból részesülő nyugat-balkáni országoknak ugyanúgy szembe kell nézniük a növekvő energiaárak és aszály okozta gazdasági nehézségekkel, de nehezebb gazdasági helyzetben vannak, mint az uniós tagállamok. Az IPA forrásokat a képviselők 45 millió euró kötelezettségvállalással és 22,5 millió euró kifizetéssel emelnék.

Háttér: A 2023-as uniós költségvetést az EP saját olvasatában 1,7 milliárd euró kötelezettségvállalással és 1,4 milliárd euró kifizetési előirányzattal emelné az Európai Bizottság eredeti javaslatához képest. Az Európai Bizottság eredeti javaslata: 185,5 milliárd euró kötelezettségvállalás, 166,2 milliárd euró kifizetés. Az EP saját olvasata: 187,2 milliárd euró kötelezettségvállalás és közel 167,6 milliárd euró kifizetés. Az EP javaslatát még az októberi plenáris ülésnek is meg kell erősítenie. Ezután kezdődnek majd az egyeztető tárgyalások a Tanáccsal, amelynek eredményeként a két intézmény várhatóan novemberben fogadja majd el a 2023-as uniós költségvetést.