Nemzet-, kisebbségpolitika

A járvány elleni uniós stratégiáról tartott vitát az Európai Parlament

2020. 04. 17.

Deli Andor EP-képviselő felszólalása a vita kapcsán: ,,Az Európa Unió történetében példa nélküli válsággal állunk most szemben. Olyan halálos vírussal nézünk farkasszemet, amely nem kímél senkit sem. Ez a láthatatlan ellenség arra késztetett minket, hogy változtassunk a hétköznapi szokásainkon, lassítsunk a jól megszokott ritmusunkon és tartsuk magunkat távol a szeretteinktől még akkor is, amikor a leginkább szükségük volna ránk. 

A mai nap központi témája a COVID-19 világjárvány leküzdésére irányuló összehangolt európai fellépésnek kellene lennie. Úgy tűnik azonban, hogy még ez a tragikus kérdés sem tudta elvonni egyes képviselők figyelmét arról, hogy a nemzeti kormányokat rosszindulatú hazugságokkal és hamis hírek terjesztésével támadják.

Ilyen hazugság a magyar Országgyűlés felfüggesztésének híre is. Miközben az Országgyűlés, folyamatosan ülésezik, és továbbra is teljes kapacitásában dolgozik. Nem úgy az Európa Parlament, amely tagjainak több mint 90%-a nem tud az üléseken részt venni és véleményt nyilvánítani.

A magyar kormány pedig csak azt teszi ami az alkotmányos kötelessége és amit a magyar emberek elvárnak tőle. Ez pedig az emberi életek védelme és a gazdaságra nehezedő nyomás enyhítése.

Mindezeket a magyar kormány az Országgyűlés által megszavazott törvényes felhatalmazás kereteiben és az Alkotmánybíróság folytonos felügyelete mellett teszi.

Ez most nem az ideológiai vitáknak az ideje! Nem ezeknek kell napirenden lenniük.

Az Európai Uniónak inkább olyan irányban kellene erőfeszítéseit fokoznia, hogy miként nyújthat leggyorsabban és leghatékonyabban segítséget az arra rászoruló országoknak!,,