Közlekedés és turizmus

A közlekedés zöld átállása nem lehet kirekesztő

2023. 07. 12.

Az Európai Parlament plenáris ülése hétfő este vitázott az Alternatív Üzemanyagok Infrastruktúrájára vonatkozó rendelettervezetről. Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő a téma kapcsán kiemelte: ,,A közlekedés zöld átállása során senkit nem hagyhatunk hátra, ezért lehetővé kell tenni, hogy mindenki a maga lehetőségeihez szerint vegyen részt benne”.

A fideszes politikus hangsúlyozta: az alternatív üzemanyag infrastruktúrára vonatkozó rendelet elfogadása egy nagyon fontos előfeltétele annak, hogy felgyorsuljon az elektromos és hidrogén töltőállomások kiépítése Európa szerte. ,,Azonban a technológiai neutralitás megkívánja az egyéb, karbonsemleges üzemanyagok, úgy, mint az e- vagy bio-üzemanyagok támogatását is. Hiszen ezeknek kulcsszerepük van a belső égésű motorok kőolajalapú üzemanyagairól történő leválás átmeneti idejében. Így megőrizhetjük az európai járműipar világpiaci pozícióját és munkahelyek tízezreit” – tette hozzá Deli.   

„Végezetül, azzal is számolnunk kell, hogy számos KKV-nek és polgárnak, akik ki szeretnék venni részüket a zöld átállásból, nem lesz módja azonnal zérókibocsátású járműre váltani. Nem hagyhatjuk őket hátra, ezért a fokozatosság elve mentén a meglévő járműflották fiatalításának lehetőségét is garantálni kell – mondta el Deli.