Közlekedés és turizmus

A közúti fuvarozás körülményeinek javítása elengedhetetlen a koronavírus idején!

2020. 04. 29.

Az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottságának (TRAN) mai ülésén részt vett Adina Valean közlekedési biztos. Deli Andor fideszes EP-képviselő az ülésen felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus és a zöld átállás által megváltozott körülmények miatt kiemelten fontos a fuvarozási piac védelmének biztosítása, ehhez pedig a szabályok felülvizsgálata szükséges.

,,A korona vírus okozta járvány és a zöld átállás teljesen át fogja formálni a fuvarozási piacot, ezért az Európai Bizottságnak újra kellene gondolnia az első mobilitási csomag részét képező jogszabályokat” – mondta el Deli Andor fideszes EP-képviselő az Adina Valean közlekedési biztossal folytatott eszmecsere során az Európai Parlament közlekedési szakbizottságának mai ülésén.

,,A közúti fuvarozás kulcsfontosságú szektor, amely nagyon nehéz időszakon megy át. A fuvarozó cégek tapasztalatai szerint a megrendelések száma több mint 30%-kal esett vissza. Habár a sofőröket hősökként kellene kezelni, a mindennapokban nagyon nehéz körülmények között kell dolgozniuk. Sok esetben nincs hozzáférésük a mellékhelységekhez és tusolókhoz a parkolóhelyeken, és órákat kényszerülnek vesztegelni az országhatárokon” – hívta fel Valean biztos asszony figyelmét a fideszes képviselő.

,,Biztosak lehetünk abban, hogy a jelenlegi közegészségügyi helyzet és az előttünk álló zöld átállás teljesen át fogja rajzolni a közúti fuvarozási piacot. Így az első mobilitási csomag jelen formájában nem csak politikailag megosztó – a Tanácsban elutasította a tagállamok egyharmada, köztük Magyarország is -, de mára meghaladottá is vált. Ezért arra kérem az Európai Bizottságot, hogy késlekedés nélkül fogjon hozzá a jogszabályok újraértékeléséhez és tegyen javaslatot olyan új megoldásokra, amelyek segítik a fuvarozókat abban, hogy alkalmazkodjanak a kialakult helyzethez és egyúttal megteremtik a politikai egységet a tagállamok között” – tette hozzá Deli Andor.