Nemzet-, kisebbségpolitika

A Magyar Nemzeti Tanács újra a Kisebbségi Munkacsoport ülésén

2019. 03. 29.

„A májusban sorra kerülő európai parlamenti választások egyik tétje, hogy olyan képviselők kerüljenek az Európai Parlamentbe, akik szívükön viselik az európai őshonos nemzeti kisebbségek sorsát” – emelte ki Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő az EP Kisebbségi Munkacsoportjának ülésén, ahol a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke és tagjai is jelen voltak.

„Nagy öröm számomra, hogy immár második alkalommal lehet az EP Kisebbségi Munkacsoportjának vendége a vajdasági magyar önkormányzatiság bástyája, a Magyar Nemzeti Tanács. Hajnal Jenővel, az MNT elnökével sikeresen együttműködve sikerült maximálisan kihasználnunk az EP által nyújtott érdekérvényesítési mechanizmus e formáját. A Kisebbségi Munkacsoport az a fórum az Európai Parlamentben, ahol az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségeket érintő akadályokról és kihívásokról nyíltan lehetett beszélni az elmúlt öt évben. Az előttünk álló választások egyik tétje, hogy az Európai Parlament következő összetételébe minél több olyan képviselő kerüljön be, akik készek tenni az uniós kisebbségi politika előmozdításáért” – mondta Deli Andor.

Hajnal Jenő, a szerbiai Magyar Nemzeti Tanács elnöke előadásában ismertette a vajdasági magyar önkormányzatiságát helyzetét Szerbiában. „Nagy megtiszteltetés számomra, hogy immár második alkalommal tudok beszámolni az EP kisebbségi munkacsoportjának ülésén a szerbiai kisebbségpolitikai történéseiről, illetve változásairól Szerbiában. Első alkalommal, 2016-ban kijelentettem Önök előtt, hogy a Magyar Nemzeti Tanács kisebbségi jogérvényesítési problémáinak megoldási módját nagyrészt az európai uniós csatlakozási folyamatban látja, mégpedig a 23. csatlakozási tárgyalási fejezethez kapcsolódó akcióterv és a kisebbségi akcióterv végrehajtásának folyamatában és hatékony végrehajtásában. Most, két és fél év távlatából elmondhatom, hogy reményeink nem voltak hiábavalók. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden feladatunkat végrehajtottuk, hiszen sok probléma vár még megoldásra” – hangsúlyozta Hajnal előadásában.

„Okulva a kisebbségi akcióterv pozitív hozadékaiból, úgy érezzük, hogy eljött az idő azt módosítani és újabb tartalommal feltölteni. Számunkra az a legfontosabb, hogy a kisebbségi jogérvényesítés kérdése továbbra is megkerülhetetlen legyen, és várhatóan, amíg a tárgyalások folynak, több éven át nyitva is maradjon. Így szavatolva a folyamatosan zajló egyeztetések során a kisebbségi érdekérvényesítés hosszú távú és eredményes megalapozását. Ebben számítunk továbbra is a Kisebbségi Munkacsoport támogatására” – tette hozzá Hajnal.

Deli Andor és Hajnal Jenő külön köszönetet mondott Gál Kinga fideszes EP-képviselőnek, a Kisebbségi Munkacsoport társelnökének, aki az elmúlt öt évben számos alkalommal segítséget nyújtott a vajdasági magyarság érdekeinek érvényesítésben.