Nemzet-, kisebbségpolitika

A magyar-szerb együttműködés erősítése

2017. 02. 22.

Deli Andor fideszes EP-képviselő Budapesten a Nikola Tesla Szerb Tannyelvű Gimnáziumban találkozott Lyubomir Alexovval, a magyarországi szerb kisebbség országgyűlési szószólójával valamint Dr. Lásztity Jovánkával, a gimnázium igazgatónőjével.
 
A találkozón a felek egyetértettek abban, hogy a kisebbségi közösségek híd szerepet töltenek be a két szomszédos ország között, kiemelve, hogy a magyar-szerb kapcsolatok elmélyülése és a kormányok közötti kiváló együttműködés pozitívan befolyásolja a szerbiai magyar, illetve a magyarországi szerb közösség helyzetét és megkönnyíti az érdekérvényesítésüket. Ugyanakkor elismerték, hogy a két kisebbségi közösség közötti együttműködés vonatkozásában még vannak kihasználatlan lehetőségek és hasznos volna a gyakoribb tapasztalatcsere az érdekvédelmi szervezetek között.
 
Szerbia európai integrációs folyamatáról szólva hangsúlyozták, hogy mindkét kisebbségi közösség alapvető érdeke, hogy Szerbia minél gyorsabban haladjon előre a csatlakozási tárgyalásokkal, remélve, hogy az ország belátható időn belül elnyeri a teljes jogú uniós tagságot.
 
A találkozó végén Deli Andor vajdasági EP-képviselő a vendéglátókat arra invitálta, hogy a közeljövőben Brüsszelben az Európai Parlamentben kerítsenek sort egy hasonlóan tartalmas megbeszélésre.