Szerbia, Vajdaság

A nyugat-balkáni országok mielőbbi csatlakozása az Európai Unió és Magyarország stratégiai érdeke

2022. 10. 13.

Az Európai Parlament Külügyi Bizottsága előtt ma mutatta be az Európai Unió idei bővítési stratégiáját Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosa. A szakbizottsági meghallgatást követően Gál Kinga és Deli Andor, a Fidesz EP-képviselői hangsúlyozták: a nyugat-balkáni bővítés mielőbbi előmozdítása az Európai Unió és Magyarország kiemelt stratégiai érdeke.

Várhelyi Olivér a bővítési stratégia bemutatása során kiemelte, az Ukrajnában zajló háború alapvetően változtatta meg az Európai Unió biztonsági környezetét. Ezért a nyugat-balkáni országokkal való csatlakozási tárgyalások súlya is megnövekedett. „Várhelyi biztos úrral egyetértve nyomatékosítani kell, az Európai Uniónak most történelmi felelőssége van arra vonatkozóan, hogy a bővítés lendületet kapjon a Nyugat-Balkán irányába” – hangsúlyozta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke. „Az Európai Unió lépéskényszerben van, a bővítésre vonatkozó korábbi ígéretek miatt az Unió hitelessége forog kockán, ráadásul a térség geopolitikai jelentőségének erősödésével nemcsak gazdasági és stratégiai, hanem védelmi és biztonsági szempontból is fontos lépés lehet a nyugat-balkáni országok mielőbbi felvétele” – magyarázta Gál. „A térség, így kiemelten Szerbia kulcsjelentőséggel bír az illegális migráció megállításában. A bővítés elmaradása és az újabb késlekedés veszélyeztethetné a régió stabilitását, ezáltal az Európai Unió és Magyarország biztonsági érdekei is súlyosan sérülnének, valamint elveszíthetjük a térség államainak bizalmát is.” – tette hozzá a képviselő. Gál szerint a Várhelyi által bemutatott jelentés pozitív hangvételű, az uniós bővítést bátorító javaslatcsomag, amely fontos politikai üzenet. Üdvözlendő továbbá, hogy Bosznia-Hercegovina részére javasolja a tagjelölti státusz megadását.

Deli Andor, vajdasági származású képviselő kiemelte: „Az Ukrajnában dúló háború bebizonyította, hogy a nyugat-balkáni országok EU-csatlakozásának nincs alternatívája. Az Európai Unió csak akkor nyerheti vissza erejét, ha a balkáni országokat, legfőképpen pedig a térség kulcsországát, Szerbiát is a tagjai között tudná. Magyarország és Szerbia közötti kiváló kétoldali kapcsolatok tovább erősödhetnének a balkáni ország mihamarabbi uniós csatlakozásával, aminek egyik legfőbb haszonélvezője a vajdasági magyar közösség”.