Nemzet-, kisebbségpolitika

A vajdasági magyar közösség bemutatkozott az európai közönségnek

2019. 03. 06.

„A kiállításunk célja, hogy bemutassuk a vajdasági magyar közösséget és annak kulturális és történelmi hagyatékát, néprajzi hagyományait, azokat az értékeket és eseményeket, amelyek alakították múltunkat, jelenünket és identitásunkat” – mondta Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő a „Vajdasági magyarok kulturális és történelmi hagyatéka” című kiállítás ma esti megnyitóján a brüsszeli Balassi Intézetben.

„Ahhoz, hogy valakit megértsünk, ismernünk kell a hátterét, milyen értékrendben nőtt fel, mi teszi olyanná amilyen. Napjaink Európájában, kiváltképpen az európai politikában nincs kellő igyekezet egymás megismerésére, pedig az a kölcsönös tisztelet és bizalom elengedhetetlen feltétele. Európa egyik legnagyobb értéke nyelvi és nemzeti sokszínűsége, amit tiszteletben kell tartani és meg kell őrizni utódaink számára” – hangsúlyozta a fideszes politikus.

„Sajnos sokan keveset tudnak a magyarokról, még kevesebbet a vajdasági magyarokról. A kiállítással kezünkbe vettük a kezdeményezést és bemutatjuk közösségünket Brüsszelben az európai közönségnek. Szükségesnek tartjuk, hogy közelebbről bemutassuk azokat a kincseket, amiket őseink teremtettek és hagytak ránk, mindazt, ami meghatároz bennünket, meghatározza szellemiségünket. Szeretnénk megmutatni, hogy mivel tesszük gazdagabbá Európát” – zárta beszédét Deli Andor.

A „Vajdasági magyarok kulturális és történelmi hagyatéka” elnevezésű kiállítás a brüsszeli Balassi Intézet és Deli Andor közös szervezésében került bemutatásra. A kiállítást Magyarország és Szerbia belgiumi nagykövetei, dr. Kovács Tamás Iván és Marina Jovičević nyitották meg. Ezt követően került sor egy panelbeszélgetésre Dr. Silling Lédával, a kiállítás kurátorával és néprajzkutatóval, valamint Varjú Mártával, a vajdasági Magyar Szó napilap főszerkesztőjével. Tényi Edit népdalénekes pedig vajdasági magyar népdalokat mutatott be a közönségnek. Az eseményt követően lehetőség volt vajdasági borok és házi pálinkák, valamint a régióra jellemző ételek kóstolására is. A kiállítás egy héten át tekinthető meg a magyar kulturális intézetben.