Közlekedés és turizmus

A zöldpárti EP-jelentéstevő ötlete megvalósíthatatlan

2023. 10. 30.

Az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Szakbizottsága (TRAN) megvitatta a Vezetői engedélyekről szóló irányelvjavaslathoz benyújtott módosító indítványokat. “A mai ülés alapján bebizonyosodott: a zöldpárti jelentéstevő javaslata, miszerint a B kategóriás jogosítványokat két további kategóriára osszák, teljesen irracionális” – emelte ki az ülés kapcsán Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő.

,,Közel 800 módosító került benyújtásra a javaslattal kapcsolatban, ami tükrözi a képviselők elégedetlenségét  a javaslat egyes elemeit tekintve. A mai szakbizottsági ülésen világossá vált, hogy a zöldpárti jelentéstevő kezdeti elképzelése miszerint, a járművek súlya alapján a B típusú vezetői engedélyt B és B+ kategóriákra osztaná, nem élvezi a frakciók és a képviselők támogatását. Ennek ellenére a jelentéstevő nem válaszolt arra a vita során feltett kérdésemre, hogy az előállt helyzet alapján várható-e nála szemléletváltás a B+ engedélyek kapcsán” – mondta el a fideszes EP-képviselő.

“Az ilyen valóságtól elrugaszkodott megoldások helyett, amelyek csak újabb bürokratikus és pénzügyi terheket jelentenének a polgárok számára, inkább a közlekedési szabályok magas színvonalú oktatására kellene nagyobb hangsúlyt fektetni. Már fiatal kortól szükség van a közlekedési szabályokra vonatkozó ismeretek elsajátítására, hiszen mindannyian valamilyen formában részt veszünk a közlekedésben. Az iskolák szerepe ezért kulcsfontosságú lehet a közlekedésbiztonság további növelésében” – tette hozzá Deli.