A bankok sikeres tesztjén múlik a befektetők bizalmának helyreállítása

Michel Barnier belső piacért felelős uniós biztos jelenlétében zajlott le az Európai Parlament tegnapi plenáris vitája az európai bankszektor stressztesztjéről. A vitában felszólaló Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő szerint, ha az idei tesztsorozat sem lesz eredményes, akkor nem sikerül helyreállítani az európai bankszektorba vetett befektetői bizalmat, ami súlyosan fogja érinteni az egész európai gazdaságot és annak növekedési kilátásait.

Az uniós szintű stresszteszt egy olyan felügyeleti eszköz, amelynek célja, hogy értékelje az európai bankok válaszadó képességét a feltételezett külső sokkokra és kockázatokra. A teszt felméri, hogy mi történne a bankokkal, ha a külső piaci körülmények jelentősen romlanának. A Bizottság képviselője beszédében biztosította a képviselőket, hogy tanultak a korábbi sikertelen kísérletekből. Pelczné Dr. Gáll Ildikó  továbbá rákérdezett arra, hogy vajon megfelelő volt-e a tesztbe bevont bankok száma és a kiválasztás módja. A néppárti politikus szerint megkérdőjelezhető, hogy a kiválasztás kezeli-e a határokon átnyúló üzleti és tulajdonosi összefüggéseket, és az eltérő üzleti modelleket. "Állítható-e teljes bizonyossággal, hogy a tesztsorozat egyetlen olyan bankot sem hagyott figyelmen kívül, amely működésével veszélyezteti az európai gazdaságot?"-tette fel a kérdést a néppárti politikus.

A vita során felmerült az európai bankszektor feltőkésítésének kérdése, valamint egy szükség esetén annak átszervezésére irányuló stratégia megalkotása is, melyet a Bizottság kora őszre ígért.

Háttér: Az európai bankszektor tavalyi stressztesztje nem járt sikerrel. A nemrégiben létrehozott Európai Bankfelügyeleti Hatóság feladata egy olyan új stresszteszt elvégzése, amelyet – az Európai Tanács márciusi ülésének következtetései alapján – a Bizottsággal, az Európai Rendszerszintű Kockázati Tanáccsal, az Európai Központi Bankkal és a nemzeti felügyeleti hatóságokkal szoros együttműködésben kell végrehajtani. Az egész európai pénzügyi intézményi keret hitelességét a teszt minősége alapján ítélik majd meg.