A belső piac erősítése elősegíti a gazdasági növekedést

Az Európai Parlament az egységes piacról szóló ma délelőtti vitájában tárgyalta azt a három jelentéstervezetet, amelyek együttesen határozzák meg a belső piac működési kereteit és a közös cselekés irányait. Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő felszólalásában kiemelte, hogy az Európai Unió intenzívebb gazdasági növekedését a belső piac akadályainak leküzdésével lehet csak elérni.

A néppárti politikus számos módosító javaslatot nyújtott be a három jelentés-tervezethez. A javaslatok a munkavállalók szabad mozgásához kapcsolódó egyes megoldatlan kérdések rendezését, valamint a kis- és közepes vállalkozások helyzetbe hozását célozták. Ez utóbbi kérdésben a szándék, hogy a kkv-k az egységes piac kínálta előnyöket kiaknázhassák és azok külföldi piacokra való belépését megkönnyítsék. "A belső piac működését számos tényező vezérli, ugyanakkor a problémát nem ezek figyelmen kívül hagyása, hanem egy olyan átfogó platform hiánya okozza, melynek kiépítése magában rejti a gazdasági növekedés lehetőségeit is" – hívta fel a figyelmet a fideszes képviselő.

"Az Európai Unió intenzívebb gazdasági növekedését a belső piac akadályainak leküzdésével lehet csak elérni. Egy kiterjedt és integrált piac maga is az innováció motorja lehet a jövőben" – hangsúlyozta Pelczné Dr. Gáll Ildikó. Az EP Gazdasági és Monetáris Bizottságának tagja kiemelte: a magyar elnökség el szeretné érni, hogy a Tanács májusi következtetései kitérjenek az egységes piaci intézkedéscsomag számos kérdésére.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó hozzászólása zárásaként rámutatott: "Egyetértek azokkal, akik szerint a jelenlegi válságból a növekedés serkentésével és az európai gazdaságok versenyképességének növelésével lehet kilábalni. A nagyobb termelékenység és a nagyobb gazdasági növekedés elérésének egyetlen biztos módja az egységes európai piac integrálásának további fokozása, s ehhez adja meg a lehetőséget az egységes belső piacról szóló intézkedéscsomag".

Az EP plenáris ülése a vitát követően nagy többséggel megszavazta a három jogszabálytervezetet.