A Bizottság felelőtlen kijelentései csak aláássák a válságból való mielőbbi kilábalást

A tegnapi, éjszakába nyúló plenáris ülésen napirend előtti felszólalásban bírálta Pelczné Dr. Gáll Ildikó Olli Rehn gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztos egy nemrégiben Berlinben, a Német Munkaadók Szövetségének Fórumán elhangzott nyilatkozatát. A néppárti politikus szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben tett felelőtlen kijelentések csak olajat öntenek a tűzre és további alaptalan érveket nyújtanak a hitelminősítők számára.

A néppárti EP-képviselő szerint a biztos felelőtlenül jár el akkor, amikor kijelentéseivel úgy emel ki egyes országokat, hogy gazdaságpolitikájukat illetően elmarasztaló, negatív összefüggésbe helyezi őket.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó, az EP Gazdasági és Monetáris Bizottságának egyetlen magyar tagjaként emlékeztetett: az olyan kis nyitott gazdaságokat is, mint Magyarország, valamint a befektetői környezetet is fokozottan rosszul érintheti egy-egy nem megalapozott kijelentés. Ezek a megalapozatlan kijelentések aztán hivatkozási alapul szolgálhatnak a hitelminősítők számára is, mely intézmények nem a valós gazdasági mutatók, hanem szubjektív szempontok alapján hozzák döntéseiket.

"A hitelminősítők helyzetelemzése nem kiegyensúlyozott és nem megalapozott, mert a hitelminősítők rövid távú érdekek mentén, a piac hangulatától vezérelve, tudományos módszertant nélkülözve minősítenek le, amellyel milliárdokban mérhető károkat okoznak" – mutatott rá a fideszes képviselő.

Az elmúlt hónapokban rendkívüli küzdelem folyik az euró védelme érdekében, éppen ezért kétségbeejtő, hogy ma, amikor az euró-dollár viszonylatában is jól mérhető gigászivetélkedés folyik Európa és Amerika között, ahelyett, hogy a Bizottság utat mutatna Európának egy európai hitelminősítő létrehozásával, határozatlanságával és sajnálatos megnyilatkozásaival folyamatosan a nemzetközi hitelminősítőket hozza helyzetbe.