A Galileo dosszié ünnepélyes aláírása Barsiné Pataky Etelka részvételével

Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke, ill. a Jean-Pierre Jouyet, Európa- és külügyminiszter a soros francia elnökség részéről írja alá az áprilisban elfogadott szabályozást. Mivel Pöttering fontos dossziénak értékelte a Galileót, az ő kérésére a plenáris teremben zajlik a ceremónia és nem a szokás szerinti protokoll-szobában. Az eseményen részt vesz Barsiné Pataky Etelka, aki az Európai Parlament jelentését készítette a rendszerről.

Az esemény időpontja:
2008. július 9., (szerda), 15:00,
Helyszíne:
Plenáris terem, Strasbourg
Az esemény élőben követhető az EBS televíziós rendszeren keresztül.

A Barsi-Pataky-jelentés hivatalos címe: Jelentés az európai műholdas rádiónavigációs programok (EGNOS és Galileo) végrehajtásának folytatásáról.

A jelentés a Galileo európai műholdas navigációs rendszerről, annak kiépítéséről és kereskedelmi üzemeltetési fázisairól szól. A pontos helymeghatározást biztosító navigációs rendszer a közlekedés mellett jelentős segítség a biztonságpolitika számára, valamint a határvédelem, ill. a katasztrófavédelem munkájában, emellett fontos segédeszköz a környezetvédelemben és a mezőgazdaságban is.

Az európai fejlesztésű Galileo program célja egy polgári hasznosítású, világméretű műholdas rádiónavigációs rendszer létrehozása, amely az amerikai, valamint az orosz rendszer mellett, azokkal együttműködve nyújt helymeghatározáson alapuló szolgáltatásokat. Az infrastruktúra kifejlesztése a jelenlegi legnagyobb európai közös beruházás, egyben Európa első közös infrastrukturális projektje. A jelentés emlékeztetett arra, hogy program új munkahelyeket ígér, a kutatás-fejlesztésbe fektet forrásokat, és számol a kis- és középvállalkozások aktív részvételével.

Az uniós szabályozás rögzíti egyebek között a megvalósítás forrásait, struktúráját, valamint a közbeszerzés szabályait.

Az aláírást követően jelenik meg a jogszabály az Európai Unió Hivatalos Lapjában.