A gazdasági kormányzás európai összehangolása a magyar soros elnökség kiemelt feladata

"A gazdasági kormányzás európai szintű összehangolása és az európai érdekek egységes képviselete lesz a soron következő magyar uniós elnökség egyik fő feladata" - emelte ki felszólalásában Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti képviselő az EP mai strasbourgi plenáris ülésén. A holnap kezdődő és két napig tartó európai tanácsi ülés előkészítéséről szóló parlamenti vita fontos kontextusba helyezte az euróövezet pénzügyi stabilitását, a most kialakulóban lévő pénzügyi felügyeleti rendszert, valamint az állandó válságmechanizmus létrehozásának a kérdését is.

A vitában több képviselő szólt az euró válságáról, a bajba jutott tagállamoknak nyújtott hitelekről és az egységes fellépés szükségességéről, amely garantálná végre, hogy az Európai Unió tagállamainak gazdaságai és pénzügyi rendszerei ne omoljanak össze egy esetleges következő válság miatt.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó ehhez kapcsolódva felszólalásában felhívta a figyelmet, hogy a tagállamok egyedi megoldásokkal, saját válaszokkal próbálnak reagálni az őket körülvevő válságra. Kifejtette, hogy a Tanácsnak és a Bizottságnak a stratégiai irány konszenzusos rögzítése után a tagállamok megoldásait össze kell fogni és koordinálni, vagyis a tagállamok szankcionálása kevés, ha a gazdasági kormányzásról van szó. "Jó lett volna ugyanezt a következetességet és szigort látni egyes európai biztosok részéről akkor is, amikor szemet hunytak az adatkozmetikázások felett"- emlékeztetett a néppárti politikus az egyes európai kormányok, köztük a korábbi szocialista magyar kormány költségvetési trükközéseire.

"Meggyőződésem, hogy nem lehet csak a tagállamokon számon kérni a Stabilitási és Növekedési Paktum betartatlanságát, hisz annak ellenőrzési mechanizmusát éppen a Bizottság puhította fel. Tudomásul kell venni, hogy az eddigi megszorító gazdaságpolitika sehol sem vezetett eredményre. Új válaszok szükségesek!" – emelte ki Pelczné Dr. Gáll Ildikó. 

A néppárti képviselő felszólalásának zárásaként ígéretet tett arra, hogy a magyar soros elnökség a gazdasági kormányzás európai szintű összehangolásakor az európai érdekeket egységesen, a szolidaritást szem előtt tartva fog cselekedni.

Mint ismeretes, Magyarország 2011. január 1-jétől hat hónapon át tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.