A görögkatolikus egyház kiemelt szerepet játszik a cigánypasztorációban

Az Európai Parlament brüsszeli épületében rendezett emlékülésen ünnepelte fennállásának századik évfordulóját a Hajdúdorogi Görögkatolikus Egyházmegye. A rendezvény fővédnöke és házigazdája Surján László, az EP kereszténydemokrata alelnöke volt. Járóka Lívia fideszes EP-képviselő hozzászólásában a cigánypasztoráció és a közösségépítés szükségességéről beszélt, valamint méltatta a magyar görögkatolikus közösség eredményeit.

 

A Hierotheosz Egyesület és a Hajdúdorogi Görögkatolikus Egyházmegye által közösen szervezett jubileumi ülést Kocsis Fülöp megyéspüspök és Surján László alelnök nyitott meg. Járóka Lívia, az Európai Roma Stratégia jelentéstevője beszédében emlékeztetett, hogy Magyarországon és a régióban elsőként a hajdúdorogi görögkatolikusok indították útnak a cigánypasztorációt.

Járóka Lívia szerint az igehirdetés, a szellemi javak átadása során a lelkészek megkerülhetetlenül szembesülnek a szociális problémákkal és a cigányság nagy többségét sújtó nyomorral, mely súlyos akadályát képezi a közösségépítésnek. A néppárti képviselő emlékeztetett, hogy a társadalmi-gazdasági helyzet orvoslása során a politikusoknak és civileknek is nagy figyelmet kell fordítaniuk a cigányság szellemi-lelki állapotának javítására, hiszen a sokkszerű gazdasági szerkezetváltással egy időben nemcsak gazdasági, de szellemi értelemben is megindult a lemorzsolódás. Az EP egyetlen roma származású képviselője méltatta a történelmi egyházak kis közösségekben elért sikereit, példaként említve a Hodászon működő Angyalok Kertje óvodát, a Szent Illés Menedékházat és a Családok Átmeneti Otthonát. "Kizárólag az anyagiakra alapozva nem lehet a méltóságra és szeretetre épülő öntudatos közösségeket kialakítani, hiszen csak a méltóságtudatában megerősödött ember képes arra, hogy a társadalom hasznos tagjává váljon, magának és másoknak is megteremtve a boldogulásához szükséges körülményeket" – fogalmazott Járóka Lívia.