A hatékonyabb és méltányosabb egységes piacért: Az EP bővítené a polgárok és a vállalatok lehetőségeit

Az Európai Parlament ma nagy többséggel megszavazta az Unió belső piacáról szóló új stratégiáját, amelynek segítségével megvalósítható az egységes piacban rejlő potenciál kiteljesítése, és amely jó kiindulópont lehet ahhoz, hogy Európa sikereket érjen el a globális gazdasági színtéren. Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő üdvözölte a szavazás eredményét. "A mai ambiciózus és gyakorlatias stratégiával az eredményekre koncentrálunk. A következő lépés, hogy az uniós intézmények a tagállamokkal együttműködésben igyekezzenek a lehető leggyorsabban meg is valósítani ezeket a konkrét intézkedéseket. Európának ugyanis nincs vesztegetni való ideje, ha növelni szeretné versenyképességét" – hívta fel a figyelmet.

Az egységes piac az egyik legnagyobb európai vívmány, amelynek célja a javak, szolgáltatások, a tőke és a személyek szabad áramlása. A szakemberek és a vállalatok számára kiaknázható lehetőségeket, a fogyasztók számára nagyobb választékot és alacsonyabb árakat biztosít. Azonban a gyakorlatban ezek a lehetőségek nem mindig valósulnak meg, mert az egységes piac szabályai nem köztudottak, nem érvényesülnek, vagy egyéb, indokolatlan akadályok állnak az útjukban. Az egységes piacnak éppen ezért alkalmazkodnia kell a realitásokhoz, s ebben az innovatív gondolatoknak és az új üzleti modelleknek is meg kell találniuk a helyüket.
 
Pelczné Dr. Gáll Ildikó javaslatára bekerült az EP-jelentésbe, hogy bevezetik a kiegészítő oltalmi tanúsítványokra vonatkozó szabályozás alól a gyártás tekintetében biztosított mentességet.  Ez különösen fontos a magyar gyógyszeripar számára, hiszen csak ez által tudjuk biztosítani a generikus és biológiailag hasonló gyógyszereket előállító európai iparágak versenyképességének növelését a globális környezetben.
 
A néppárti politikus szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy azoknak a fogyasztóknak, akik egy másik tagállamban szeretnének szolgáltatást vagy termékeket venni, történjen a vásárlás online vagy személyesen, ne kelljen különböző árakkal, változó eladási feltételekkel, eltérő kiszállítási módokkal szembesülniük, hacsak ezt nem lehet objektív és ellenőrizhető érvekkel alátámasztani. Az Európai Bizottsághoz és az Európai Fogyasztói Központhoz gyakran érkeznek olyan panaszok, melyek szerint a vásárlók állampolgárság vagy lakóhely alapján jogtalanul részesültek eltérő bánásmódban, ezt a gyakorlatot a jövőben meg kell szüntetni.
 
Tovább kell folytatni a beruházásokat korlátozó intézkedések csökkentését, és új lehetőségeket kell teremteni a fogyasztók, a szakemberek és a vállalatok számára. "Az egységes piacnak mindig lépést kell tartania a változásokkal, tehát bátorítania kell és be kell fogadnia az innovatív új üzleti modelleket"– mutatott rá az EP fideszes alelnöke.