A kamionsofőrök és a menekültek biztonságának garantálása a tét Calais-ban!

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja védelmébe vette a kamionsofőröket, akik életüket kockáztatva végzik munkájukat, hogy az európai kontinensről a franciaországi Calais kikötőjén keresztül árut juttassanak az Egyesült Királyságba és Írországba. Deli Andor vajdasági EP-képviselő kezdeményezésére ezért írásbeli választ igénylő sürgősségi kérdéssel fordultak az Európai Bizottsághoz.

"Összefogva több néppárti kollégámmal az EP közlekedési szakbizottságából, illetve fideszes képviselőtársaimmal együtt arra várunk választ a Bizottságtól: milyen lépéseket tesz a jelenség megszüntetésére, illetve az áruk és szolgáltatások szabad áramlásának további biztosítására, valamint hogyan tudja garantálni a sofőrök biztonságát" – mutatott rá Deli Andor.
 
Mint ismeretes az elmúlt napokban, hetekben, egyre gyakoribbak az összecsapások a francia Calais város közelében állomásozó menekültek ezrei és az arra közlekedő kamionsofőrök között. A hírportálok arról számolnak be, hogy a menekültek lelassítják a forgalmat a kikötői és vasúti terminálhoz vezető úton – amely az egyedüli szárazföldi összeköttetés az európai kontinens és a szigetország között -, felkapaszkodnak a gépjárművekre, a keréktengelyre, kárt tesznek a rakományban és a teherjárművekben egyaránt, továbbá veszélyeztetik nemcsak saját életüket, hanem a sofőrök biztonságát is. Már halálesetekről is vannak információk. 
 
A rendfenntartó hatóságok tehetetlenek a mintegy 4000 fős csoporttal szemben, miközben becslések szerint augusztus végéig mintegy 10.000-re nőhet a bevándorlók száma ebben a térségben. Kilátástalan helyzetükből az egyedüli kitörési pont számukra, hogy az Egyesült Királyságba jussanak, ennek érdekében ezért minden lehetőséget megragadnak.
 
"A szituáció drámaiságára és sürgősségére való tekintettel kezdeményeztem, hogy foglalkozzunk a témával a jövő heti strasbourgi plenáris ülésen és próbáljunk mindenki számára megfelelő megoldást találni, mely egyrészt garantálja az uniós szabadságjogait, ugyanakkor tiszteletben tartja a menekültek emberi jogait és megfelelő életkörülményeket biztosít számukra ezekben a nehéz időkben. Ezért az Európai Bizottságtól mihamarabbi megnyugtató választ várunk " – mondta el Deli Andor néppárti politikus.
 
A végső döntés a frakciók többségének véleményével összhangban csütörtökön születik meg, amikor az Elnökök Értekezlete véglegesíti a jövő heti plenáris napirendet.