A kohéziós források fenntartása Európa sikerének záloga

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén kiemelt vitát folytatott a 2014-2020-as uniós pénzügyi kerettervről. Gyürk András a Fidesz Európai Parlamenti Delegációjának vezetője felszólalásában kiemelte: a kohéziós források csökkentése súlyos gazdasági és társadalmi feszültségeket okozna a tagállamokban, tovább rombolná a politikai stabilitást és csökkentené az európai intézményekbe vetett bizalmat. A néppárti politikus egyben emlékeztetett: a sikeres magyar gazdasági válságkezelés a magyar emberek és Európa sikere is egyben, melynek köszönhetően Magyarország végérvényesen kitörhet abból a zsákutcából, amelybe a szocialista kormányok vezették.

Az Európai Unió 2014-2020-as pénzügyi keretterve a november 22-23-i Európai Tanácsülésen kerül megvitatásra. Az ülés Magyarország számára is sorsdöntő, hiszen várhatóan döntés születik a kohéziós források jövőbeni mértékéről. A tagállamok jelentős része komoly vágásokat szorgalmaz az uniós büdzsé és elsősorban a kohéziós források területén.

Gyürk András felszólalásában kiemelte: A kohéziós térségek főként a 2004 után csatlakozott tagállamokban tálalhatók, mely forrásoknak különösen nagy jelentősége van egy olyan időszakban, amelyet a beruházások csökkenése és a munkahelyek megszűnése jellemez. "A támogatások elmaradása további súlyos gazdasági és társadalmi feszültségeket okozna a tagállamokban, tovább rombolná a politikai stabilitást és csökkentené az európai intézményekbe vetett bizalmat" – jelentette ki.

A fideszes EP-képviselő emlékeztetett: Az elmúlt két és fél évben a magyar kormány és a magyar polgárok rendkívüli erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy Magyarország végre kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól és elhárítsa a kohéziós források felfüggesztésének veszélyét.

"Mint azt az Európai Bizottság nemrég megjelent országjelentése is igazolja, a magyar kormány sikeres válságkezelési programjának köszönhetően, Magyarország uniós csatlakozása óta először, az államháztartási hiány három egymást követő évben az előírt 3%-os szint alatt marad. Ez az eredmény egyszerre a magyar emberek és Európa sikere. Magyarország végérvényesen kitörhet abból a zsákutcából, amelybe a szocialista kormányok vezették. Ehhez azonban a kohéziós forrásokra is szükség van! " – hívta fel a figyelmet Gyürk András.

"Európa sikerének záloga a szolidaritás. A szolidaritás eddigi legsikeresebb eszközének pedig egyértelműen a kohéziós politika bizonyult. Őrizzük meg, vigyázzunk rá! – zárta felszólalását a Fidesz Európai Parlamenti Delegációjának vezetője.