A kohéziós források szinten tartása elengedhetetlen a foglalkoztatás növeléséhez

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén a 2013-as foglalkoztatási iránymutatások kérdésében fogadott el határozatot. "Az Európai Parlament a mai állásfoglalással egyértelmű üzenetet küldött a tagállami kormányok felé: azoknak a továbbiakban is mindent meg kell tenniük az EU2020-as stratégia végrehajtása érdekében, különös tekintettel a foglalkoztatás növelésére és a gazdasági növekedés élénkítésére. Sajnálatos ugyanakkor, hogy uniós szinten még mindig kevés figyelmet fordítanak a hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő személyek foglalkoztatásával kapcsolatos kérdésekre" - nyilatkozta Őry Csaba, az EP Foglalkoztatási és Szociális Bizottságának néppárti koordinátora, valamint Kósa Ádám EP-képviselő, a dosszié néppárti felelőse a határozat elfogadása kapcsán.

A ma elfogadott foglalkoztatáspolitikai állásfoglalás lényegében az eredeti, 2010-es foglalkoztatási iránymutatások jóváhagyását jelenti.

 
"A néppárti frakció prioritásai az elmúlt két év során nem sokat változtak ezen a szakterületen: továbbra is támogatni kell a kis és közepes vállalkozásokat és nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megfelelő oktatásra és képzésre. Továbbá, mivel a gazdasági válság a mai napig érezteti hatását, komoly erőfeszítéseket kell tenni a szegénység és munkanélküliség – különösen a fiatalok munkanélkülisége – elleni küzdelemben. A fiatalkorú munkanélküliség kezelése érdekében az Európai Bizottság által javasolt ifjúsági garancia részben jó megoldást jelenthet, de az eszköz finanszírozása még nem tisztázott" – hangsúlyozta Őry Csaba fideszes EP-képviselő. "Annak érdekében, hogy elérhessük foglalkoztatási célkitűzéseinket, a kohéziós politika megfelelő finanszírozását az új , többéves pénzügyi keret során is fenn kell tartani. A kohéziós források nagymértékben hozzájárulnak a munkahelyteremtéshez, valamint a kevésbé fejlett régiók integrációjához, éppen ezért ezen a területen nagy veszélyt jelentene a források megvágása" – tette hozzá a néppárti koordinátor.
 
Kósa Ádám a ma elfogadott határozat néppárti felelőse – aki a strukturális alapokra vonatkozó általános rendelettervezet kapcsán szintén néppárti véleményadó volt – kiemelte:  "A válság hatásaként Európa most szembesül az aktív dolgozók számának eddig soha nem látott mértékű drasztikus csökkenésével. Ez azt jelenti, hogy évente a foglalkoztatottság legalább 1%-os növekedésére van szükség   ahhoz, hogy az EU2020-as stratégiában kitűzött 75%-os uniós foglalkoztatási szintet elérhessük".
 
"Az európai munkanélküliek  jelenlegi száma megdöbbentő: 26 millió fő. Ugyanakkor a következő években az alulképzettek és fogyatékkal élő emberek számára  jelenleg elérhető mintegy 12 millió munkahely fog megszűnni Európában. Ez a mintegy 80 millió főnyi fogyatékkal élő európai ugyanakkor hétszer kisebb eséllyel  szerez munkát. Ezért itt az idő az Európai Szociális Alap jelentőségének újragondolására: az alap felhasználásának hatékonyságának erősítése mellett a fogyatékkal élő és fiatal munkanélküliek érdekeit is szem előtt kel tartani" – hívta fel a figyelmet Kósa Ádám fideszes európai parlamenti képviselő.