Közlekedés és turizmus

A közép-kelet-európai régió gazdasági fejlődéséhez jobb közlekedési kapcsolatokra van szükség

2016. 10. 25.

’A közép- és kelet-európai közlekedési infrastruktúra összekapcsolódásának és hozzáférhetőségének fejlesztése’ elnevezésű dokumentumról ma szavazott az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. A kiváló előkészítő munkának köszönhetően a jelentés nagy többséggel, a frakciók egyetértésével került elfogadásra. „Örömmel tölt el, hogy a cél érdekében sikerült egyesítenünk a különböző politikai pártok és nemzetek képviselőinek nézeteit és egy nagyszerű összefoglalót készítenünk” – emelte ki Deli Andor.

A jelentés egyedülálló a maga nemében, hiszen egységes formában, egy dokumentumban foglalkozik a régión belüli kihívásokkal és a jövőbeni lehetőségekkel a közúti-, vasúti-, vízi- és légiforgalom, valamint az ezek közötti átjárhatóság területén.

Csatlakozásuktól kezdve napjainkig az Unió keleti részén fekvő tagállamok közlekedési infrastruktúrája az EU folyamatos segítségével kétségkívül jelentős korszerűsítésen és fejlesztéseken esett át. Ugyanakkor – történelmi és földrajzi okokból – a nyugati tagállamokból érkező, illetve az azokba irányuló összeköttetések újjáépítését célzó projektekre esett a hangsúly. Ezt hivatott megváltoztatni és némiképp ellensúlyozni az elfogadott jelentés. „A kelet-nyugati közlekedési tengely mellett rendkívül fontos az észak-déli összeköttetés fejlesztése, amely elsősorban a közép-kelet-európai tagállamok gazdasági fellendülését eredményezheti” – húzta alá Deli Andor.

Magyarország szempontjából jelentős az a tény is, hogy több, hazánkat is érintő lehetőség kiaknázását felveti. Ilyen többek között a Via Carpathia projekt továbbfejlesztése és útvonalának kiépítése az ország keleti felén északról-délre végighaladva, mely kiemelt helyet kapott a dokumentumban. A jelentés ugyancsak kiemeli a tagjelölt országok irányába történő kapcsolatfejlesztést, legyen szó Ukrajnáról vagy a nyugat-balkáni országokról.

Az ambiciózus célok eléréséhez szükséges pénzügyi keretet az európai strukturális és beruházási alapok, az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF), az Európai Beruházási Bank (EBB) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) forrásai, illetve az Európai Stratégiai Beruházási Alap eszközei és az ezek közötti szinergiák kiaknázása biztosítja.