A magánnyugdíjpénztári befizetéseket figyelembe kell venni a költségvetési hiány megállapításánál

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén az Európai Tanács gazdasági kormányzásról tartott októberi tanácskozásának következtetéseiről tartottak vitát. Az ülés során Pelczné Dr. Gáll Ildikó európai parlamenti képviselő (Fidesz) üdvözölte, hogy a tanácskozáson elismerték a rendszerszintű nyugdíjreformok fontosságát. A néppárti politikus azonban felhívta a figyelmet: ha az Európai Unió nem akarja a választás szabadságával élő országokat diszkriminálni, akkor a költségvetési hiány megállapításánál figyelembe kell vennie a magánnyugdíjpénztárakba eszközölt befizetéseket.

A fideszes EP-képviselő szerint üdvözlendő, hogy a tanácskozáson elismerték a rendszerszintű nyugdíjreformok fontosságát, megjegyezte azonban, hogy az öröm itt véget is ér, hiszen a szabadon választókat büntetik. A Stabilitási és Növekedési Paktum keretein belül nem biztosítanak egyenlő esélyeket minden szereplőnek.

Az EP Gazdasági és Monetáris Bizottságának néppárti magyar tagja emlékeztetett: Magyarország is a diszkrimináció ellen emelt szót, s azon kilenc tagállam közé tartozik, akik a nyugdíjreformok költségeinek figyelembe vételére szólították fel az uniót az állami deficitek kalkulálásakor. A magyar kormány a három pillér helyett már a kétpilléres rendszerre tér át.

"Hacsak nem akarják a választás szabadságával élő országokat diszkriminálni, akkor figyelembe kell venni a magánnyugdíjpénztárakba eszközölt befizetéseket a költségvetési hiány megállapításánál" – hangsúlyozta a néppárti politikus. Az egyenlőség természetesen azt is jelenti, hogy a többi 18 tagállamot sem lehet büntetni azért, mert eltérő rendszert alkalmaznak.

A fideszes EP-képviselő hangsúlyozta, hogy a kérdés megoldása sürgető, de a jó hír az, hogy a megnyugtató rendezésre már a következő decemberi tanácsülésen lehetőség nyílik. A rendszersemlegesség elve megkívánja, hogy a rendszerszintű nyugdíjreformok költségei teljes mértékben elszámolhatóak legyenek, mely lépés erős ösztönzőként hatna a tagállamokra – emelte ki. Felszólalása zárásaként Pelczné Dr. Gáll Ildikó arra kérte a Tanács képviselőit, hogy diszkriminációmentes politikai döntést hozzanak, s azt a Bizottság számára mihamarabb továbbítsák, hogy a törvényalkotási folyamat a lehető legrövidebb időn belül elkezdődhessen és mindenki számára megnyugtató módon lezárulhasson.

A néppárti politikus szerint üdvözlendő az a kezdeményezés, amit a belga elnökség honosított meg, vagyis, hogy minden csúcstalálkozó után áttekintik az ott született döntésekből eredő feladatokat. A magyar elnökség is folytatni kívánja ezt a gyakorlatot – tette hozzá Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti képviselő.