Közlekedés és turizmus

A migráció nem veszélyeztetheti tovább a fuvarozók érdekeit!

A migráció nem veszélyeztetheti tovább a fuvarozók érdekeit!

2016. 04. 15.

A bevándorlási válság komoly következményekkel jár, mely a gazdasági szektorban kiemelten érinti a közlekedést. Az árufuvarozó és személyszállító vállalkozásoknak immár a több éve tartó gazdasági válság és a folyamatosan erősödő konkurenciaharc mellett egy újabb problémával kell szembenézniük: a migráció következményeivel.
 
A megnövekedett, gyakori és szigorított határellenőrzések révén a fuvarozó cégek többszörös veszteségnek vannak kitéve. Egyrészt bevételük csökken, hiszen azonos idő alatt kevesebb árut képesek eljuttatni a megrendelőhöz. Másrészt növekednek a szállítással egybekötött kiadásaik a hosszabb menetidő következtében, az utak tervezhetetlenné válnak és a menetidőre érzékeny szállítmányok is veszélyeztetve vannak. A fideszes EP-képviselő ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: "Az egységes belső piac megőrzéséhez elengedhetetlen a schengeni rendszer szabályszerű működése".
 
Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a kamionsofőrök munkahelyét az európai úthálózat képezi, annak minden kihívásával és veszélyével együtt. Ezért fontos, hogy a munkavállalók egészségvédelméről szóló uniós irányelvvel összhangban a közlekedési hálózatban is biztosítva legyen a professzionális sofőrök biztonságos munkakörnyezete és védelme. "A kamionsofőrök többszörösen veszélyeztetve vannak, sokkal nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük, mint ezelőtt. Esetükben a biztonságos munkakörnyezet új értelmet és kiemelt fontosságot nyert" – mutatott rá Deli Andor plenáris felszólalásában.
 
A néppárti politikus a turizmust érintő problémákra és lehetséges megoldásokra is felhívta a figyelmet: "Nem szabad megfeledkeznünk a turizmusról sem, hiszen a terrorista támadások illetve azok veszélye rendkívül érzékenyen érinti ezt az ágazatot. Fontosnak tartom ezért egy olyan támogatási mechanizmus létrehozását, amely lehetővé tenné a közlekedési szállítók, elsősorban a kis-és középvállalkozások, és a turizmusban jelentkező veszteségének szanálását" – emelte ki Deli Andor.