A Nyugat-Balkán nem maradhat az európai közlekedés szűk keresztmetszete

"Meggyőződésem, hogy a Nyugat-Balkán nem maradhat az európai közlekedés szűk keresztmetszete" - hangzott el Deli Andor üzenete azon a közlekedési konferencián, amelyet tegnap tartottak Brüsszelben az Európai Parlamentben "A Nyugat-Balkán összekapcsolása az EU-val - hogyan tovább?" címmel.

A teltházas konferencia, amelyet Deli Andor, vajdasági származású fideszes EP-képviselő szervezett közösen a Szerb Gazdasági- és Iparkamarával, arra kereste a választ, hogyan lehet a Nyugat-Balkán országait sikeresen rákapcsolni a fő európai közlekedési hálózatokra, milyen kihívások elé néznek az országok és mely megoldások állnak ehhez rendelkezésre.
 
A felszólalók között jelen volt az Európai Bizottság több magas rangú képviselője, a témában jártas EP-képviselők, a magyar és a szerb kormány képviselői, az Európai Fejlesztési Bank munkatársa valamint a gazdasági élet résztvevői is.Deli Andor személyes hangvétellel nyitotta meg a konferenciát: "Szerbiában születtem és egészen tavalyi EP-képviselővé választásomig ott éltem és dolgoztam. Elsődleges célom az, hogy nemcsak egyfajta híd szerepét töltsem be Magyarország és Szerbia között, hanem előmozdítsam és segítsem Szerbia közeledését az EU-hoz".
 
A Bizottság szakértői a pénzügyi lehetőségekre és a jövőbeni kihívásokra fókuszáltak. Külön kiemelték, hogy a rendelkezésre álló 1 milliárd euró felhasználásához fontos, hogy kész és ütőképes projektek álljanak rendelkezésre ahhoz, hogy az úgynevezett egységes európai folyosó hatásmegvalósulhasson."A régió összekötése elsősorban gazdasági hozadékkal jár, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy nagyban hozzájárul a regionális együttműködéshez is, amely nélkülözhetetlen a gazdasági és politikai stabilitáshoz" – zárta hozzászólását Deli Andor.