A romák többsége „halálra ítélt” kistérségekben él

Ma szavazta meg az Európai Parlament plenáris ülése Kósáné Kovács Magda "A romák szociális helyzetéről és az európai uniós munkaerőpiachoz való jobb hozzáférésről" szóló jelentését. A jelentés kapcsán Járóka Lívia és Őry Csaba néppárti képviselők egy olyan közösségi stratégia bevezetését sürgették, amely azonnali beavatkozást tesz lehetővé a leghátrányosabb helyzetű térségekben koncentrálódó nyomor enyhítésére.

„Az eddiginél jóval nagyobb hatékonyságot várunk attól a közös európai cselekvési tervtől, amelyre a ma elfogadott jelentés is javaslatot tesz, a tagállamok eddigi kisebb lélegzetű kezdeményezései és többségében uniós finanszírozásból megvalósuló szórvány projektjei ugyanis a mai napig nem hoztak valós eredményeket” – hangsúlyozta Őry Csaba, a jelentés néppárti felelőse a szavazás kapcsán. A képviselő szerint mind az európai foglalkoztatottság növelése, mind a romák szociális helyzetének javítása terén több eredményt érhetnek el a tagállamok az elképzelések és célkitűzések összehangolása révén, mint az egyes kormányzatok külön-külön.

Járóka Lívia, a Fidesz-MPSZ néppárti képviselőnője a jelentés vitájához benyújtott írásos hozzászólásában kiemelte, hogy olyan európai stratégiára van szükség, amely szilárd jogi alapokon nyugszik, és amely így szankciók révén is biztosítani képes a tagállami vállalások végrehajtását. A képviselőnő hangsúlyozta, hogy a romák többsége „halálra ítélt” kistérségekben él és már a jelenlegi életminőség szinten tartása is rengeteg pénzt emészt fel, hosszú távon pedig megbéníthatja a költségvetést és az össztársadalmi kohézió megbomlásával fenyeget. „A közösségi stratégiának ezért lehetővé kell tennie a tűzoltásszerű, azonnali beavatkozást ezeken a területeken, olyan elkülönített fejlesztési forrásokból megvalósuló egyedi programok révén, amelyek a maguk összetettségében képesek egyidejűleg kezelni az összes problémát, valamint az alapok közötti legteljesebb átjárhatóság biztosítása és akár régióspecifikus támogatási formák bevezetése révén” – zárta hozzászólását Járóka.