A válságból való kilábalás és munkahelyteremtés elősegítése érdekében gyorsítani kell az európai jogalkotás tempóján!

Az Európai Bizottság 2012-es jogalkotási és munkaprogramját vitatta meg az Európai Parlament tegnapi strasbourgi plenáris ülésén. Szájer József és Őry Csaba fideszes EP-képviselők felszólalásukban felhívták José Manuel Barroso bizottsági elnököt, hogy a pénzügyi és gazdasági válság miatt 2012-ben is szenteljen kiemelt figyelmet a munkahelyteremtést elősegítő jogalkotási kezdeményezéseknek, valamint fokozza az Unió jogalkotási munkatempóját.

Szájer József a néppárti frakció jogalkotásért felelős alelnöke felszólalásában üdvözölte az Európai Bizottság jövő évre vonatkozó munkaprogramját. Kiemelte: a jogalkotási programnak elsősorban a válságból való kilábalást, a gazdasági fellendülést és a munkahelyteremtést kell előirányoznia. A néppárti alelnök hangsúlyozta: e célok elérése érdekében a húzóerőt elsődlegesen az Európai Parlamentnek és a Bizottságnak kell adnia, a programban pedig olyan intézkedéseket kell meghatározni, amelyek valóban hozzájárulnak a gazdaság élénkítéséhez és a munkahelyteremtéshez.

 

Szájer József a néppárti frakció nevében a munkaprogramban foglaltak támogatásáról biztosította a Bizottságot, azonban hozzátette: mivel a Parlament nem rendelkezik kezdeményezési jogkörrel, az eljárás során jóval több befolyást, beleszólási jogot kell biztosítani számára. A fideszes EP-képviselő bírálóan jegyezte meg: annak ellenére, hogy most új eljárásban folyik a munkaprogram vitája, érezhető előrelépés mégsem tapasztalható. Szájer József ezért az eljárás gyakorlati alkalmazásának javítására szólította fel Bizottságot.

 

Őry Csaba a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság néppárti koordinátora hozzászólásában szintén üdvözölte az Európai Bizottság 2012-es munkaprogramját és támogatásáról biztosította Barroso bizottsági elnököt a foglalkoztatás és növekedés serkentését célzó lépésekről. A fideszes EP-képviselő emellett élesen kritizálta az Európai Bizottság munkatempóját, több példát is hozva a Bizottság elmaradásaira.

 

"A munkavállalók kiküldetéséről szóló ún. posting irányelv végrehajtását segítő új jogalkotási javaslatot már 2011 első negyedévére; a munkaidő irányelv felülvizsgálatát 2011 harmadik negyedévére; a nyugdíjakról szóló ún. fehér könyvet pedig – többszöri módosítás után – november elejére ígérte a Bizottság. Információink szerint azonban legjobb esetben is csak az év végén mutatja be a jogalkotó ezeket a javaslatokat" – mutatott rá a néppárti koordinátor. Őry Csaba szerint a Bizottságnak sürgősen fel kell gyorsítania a munkatempóját, hiszen a válságból való kilábalás és a munkahelyteremtés érdekében elengedhetetlen, hogy az európai munkaerőpiacot rugalmasabbá tegyük.