Akadálymentes munkahelyeket! Magyarország ismét jó példát mutathat Európának

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő az Európai Parlament plenáris ülésén jó példaként állította az Európai Bizottság elé Magyarországot, ahol a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását kvótarendszer, célzott támogatások és adókedvezmények segítik, amelynek révén az elmúlt években a duplájára, 80 ezer főre nőtt a fogyatékossággal élők száma a foglalkoztatásban.

Kósa Ádám még tavaly decemberben fordult az Európai Bizottsághoz azzal a kérdéssel, vajon hány fogyatékossággal élő személyt alkalmaznak az uniós intézményekben. A Bizottság azonban idén februári írásos válaszában sem a fogyatékossággal élő alkalmazottak számára, sem fogyatékosságuk jellegére vonatkozóan nem tudott semmilyen adatot szolgáltatni, ezért az Európai Parlamentben személyesen vonta kérdőre Kristalina Georgieva asszonyt, az Európai Bizottság emberi erőforrásokért felelős alelnökét.
 
"Ha a tagállamok kötelesek gyűjteni a fogyatékos személyek számára és fogyatékosságuk jellegére vonatkozó adatokat, akkor az uniós intézményeknek – jó példát mutatva – ugyanígy kell eljárniuk" – hívta fel a biztos asszony figyelmét Kósa.
 
A Bizottság képviselője ígértet tett arra, hogy javítani fognak az adatgyűjtési módszereken, de elutasította a fogyatékos személyek foglalkoztatására vonatkozó kvóta bevezetését, arra hivatkozva, hogy akkor más csoportok – kisebbségek vagy nők – is igényelhetnék a pozitív diszkrimináció ezen eszközét és ez véleménye szerint az érdemeken alapuló előmenetel ellen hatna.
 
Kósa üdvözölte, hogy az Európai Bizottság kész tenni a társadalmi befogadás kézzelfogható megvalósítása érdekében. A fideszes képviselő felhívta a Bizottságot, hogy mielőbb vizsgálja meg a tagállamok jó gyakorlatait a pozitív diszkrimináció, a munkahelyek akadálymentessége és a különböző támogatások vagy kedvezmények alkalmazása terén és a legjobbakat kötelező jelleggel alkalmazza az Európai Unió intézményein belül is. Magyarország remek példája annak, hogyan segíthet a kvótarendszer, a célzott támogatások és az adókedvezmények kombinációja abban, hogy egyre több fogyatékossággal élő személy vállalhasson munkát. Bár még hazánkban is sok a tennivaló, Magyarország és több más tagállam, ahol már bevezették a kvótarendszert máris utat mutathat az EU-nak.
 
Háttér: