Nemzet-, kisebbségpolitika

Álljon ki az Európai Bizottság az őshonos nemzeti közösségek védelmében!

2020. 10. 15.

Ma reggel tartották az Európai Parlamentben (EP) a Minority Safepack európai polgári kezdeményezésről szóló nyilvános meghallgatást, amelynek következményeként  a Bizottságnak végre lépnie kellene előterjesztés formájában. Deli Andor felszólalásában hangsúlyozta, az Európai Bizottságnak változtatnia kell a hozzáállásán.

„Európában több mint 50 millió olyan őshonos nemzeti és nyelvi kisebbséghez tartozó állampolgár él, akik diszkriminációval szembesülnek, és nap mint nap másodosztályú állampolgárként kezelik őket. A Minority Safe Pack polgári kezdeményezésnek olyan jogi javaslatokat kell előmozdítania a Bizottságtól, amitől az őshonos kisebbségek otthon érezhetik magukat Európában!” – mondta Deli Andor fideszes-EP képviselő.

„Az EP-ben hosszasan vitatkozunk az alapvető jogok helyzetéről a világban – a plenáris hét minden csütörtök reggelét ennek szenteljük. Az alapvető jogokat európai értékekként mutatjuk be, és hirdetjük az európai életmód részeként. Van egy mondás, amelynek erre a területre is érvényesnek kell lennie: először tegyünk rendet a saját házunk táján, mielőtt más portáján sepregetnénk!” – zárta felszólalását Deli Andor képviselő.