Közlekedés és turizmus

Ambiciózus, de reális klímacélok kellenek a közlekedés területén

2017. 11. 15.

 

„A klímacélok eléréséhez a jelenlegi erőfeszítések nem elegendők, ugyanakkor ha törést okozunk az európai autóipar versenyképességében és gazdasági teljesítményében, megeshet, hogy a veszteségek elvonják az eszközöket a károsanyag-kibocsátás hatékony csökkentésétől” – hangsúlyozta az Európai Parlament ma délutáni plenáris vitáján Deli Andor fideszes EP-képviselő.

Az Európai Bizottság ma mutatta be második, a tiszta mobilitásról szóló közlekedési csomagját. A vita során Deli Andor üdvözölte az egyes javaslatokat, melyek előremutató célokat fogalmaznak meg és egyetértett abban, hogy csökkenteni kell a károsanyag-kibocsátást a közlekedés terén. „Nagyon fontos, hogy a kitűzött célok ambiciózusak legyenek, ugyanakkor meg kell maradnunk a realitások talaján. Nem érdemes olyan célkitűzéseket megfogalmazni, amelyekről már most tudjuk, hogy a be nem teljesült uniós tervek körét gyarapítják. Hiszen mindeközben nagy zűrzavart okozunk az autóiparban. Sok megkezdett és mindeddig támogatott fejlesztés hiábavalóvá válhat, ami több ezer európai munkahelyet veszélyeztethet”.

A néppárti politikus kiemelte annak jelentőségét, hogy a kitűzött célok az Európai Unió minden tagállamában megvalósíthatók legyenek. „Hatalmas a különbség a közlekedés környezetre gyakorolt hatásai terén az Unió egyes régiói között a járműparkok kora valamint az infrastruktúra eltérő fejlettségi szintje miatt. Ezért elengedhetetlen a jelenlegi helyzet feltérképezése és az egyes régiók fölzárkóztatása” – nyilatkozta Deli.

Háttér: A ma bemutatott tiszta mobilitási csomagot 2017. november 8-án fogadta el az Európai Bizottság. Ez a Bizottság második közlekedési csomagja idén, az első 2017 májusában került bemutatásra „Európa mozgásban” címmel. A jelenlegi javaslatcsomag támogatja a tisztább üzemű járművek használatát, könnyebben hozzáférhetővé tenné az alternatív energiaforrásokat, újraértelmezné és szigorítaná a széndioxid-kibocsátási szabványokat. A bizottsági javaslatok ugyancsak kitérnek a buszos szolgáltatási személyszállításra és a kombinált árufuvarozásra.