Közlekedés és turizmus

Az EU a tagállami célkitűzések megvalósítását ösztönözze

2022. 04. 29.

Az Európai Parlament Közlekedési és Turisztikai Szakbizottsága (TRAN) mai ülésén megvitatta az alternatív üzemanyag infrastruktúra kiépítésére vonatkozó rendeletjavaslat szakbizottsági jelentéstervezetét. Deli Andor, a Fidesz EP-képviselője a vita kapcsán kiemelte: a tagállamok közötti különbségeket figyelembe kell venni annak érdekében, hogy nagyobb rugalmasságot és mozgásteret biztosítsunk számukra a nemzeti célkitűzések megvalósítására.

,,Az alternatív üzemanyag infrastruktúra kiépítése előfeltétele a belsőégésű motorral meghajtott járművek kivezetése szempontjából, ezért a javaslat fontosságát senki sem vitatja. Viszont, Európa-szerte nagy egyenlőtlenségek figyelhetők meg az elektromos töltőpontok és hidrogén töltőállomások elhelyezkedése terén. A jogszabályjavaslat nem veszi figyelembe az egyes tagállamok alternatív üzemanyag felhasználásának eltéréseit, és minden tagállam számára azonos célszámokat határozna meg” – mondta el a fideszes politikus.

,,Kifejezetten aggasztó a javaslat nehézgépjárművekre vonatkozó része. Jelenleg nincs kiforrott álláspont, hogy az akkumulátoros vagy a hidrogén technológia fog nagyobb szerepet játszani e területen. A nehézgépjármű töltési infrastruktúra kiépítésének hatalmas anyagi vonzata van, ezért nem szabad elhamarkodott jogszabályszintű döntéseket hozni” – tette hozzá Deli.

Háttér: Az alternatív üzemanyag infrastruktúra kiépítésére vonatkozó rendeletjavaslat a ,,Fitfor55” jogszabálycsomag része, amely célja az elektromos töltőpontok és hidrogén töltőállomások kiépítése az EU területén, amely egyben előfeltétele az alternatív meghajtású járművek elterjedésének.