Szerbia, Vajdaság

Az EU bővítése stabilitást és biztonságot hozna

2022. 04. 29.

Tegnap az Európai Parlament plenáris ülésének napirendjén szerepelt a bosznia-hercegovinai aktuális helyzet. Deli Andor, a Fidesz európai parlamenti képviselője írásos felszólalásában kiemelte, továbbra is Magyarország a nyugat-balkáni bővítés egyik legkövetkezetesebb támogatója.

A vajdasági származású képviselő kiemelte: „Köztudott, hogy az Európai Unió bővítése az elmúlt években nagyon lassan haladt előre. Ez elsősorban egyes nyugati tagállamok húzódozása miatt történt. Az elmúlt hónapokban az Európai Parlament többször megvitatta a Nyugat-Balkánon uralkodó állapotokat és számtalan alkalommal hallhattunk aggódó és kritikus hangokat, különösen a Bosznia-Hercegovinában tapasztalható belső feszültségek miatt.” 

„Meggyőződésem, hogy az uniós bővítési politikában tapasztalható évtizedes hitegetés és habozás az, ami folyamatos kiábrándulást okoz a térségben. Ezen csak egy módon lehet változtatni, mégpedig az unió bővítések felgyorsításával. A gyorsan elérhető uniós tagság valós alternatívát és biztos jövőképet nyújtana Bosznia-Hercegovinának és a többi nyugat-balkáni országnak” – folytatta Deli Andor.

„Csak remélni tudom, hogy az ukrajnai háborús helyzet végre ráébreszti a bővítés szkeptikusait arra, hogy Európa csakis a bővítésen keresztül tudja megteremteni belső stabilitását és biztonságát” – zárta hozzászólását Deli.