Költségvetés

Az Európai Befektetési Bank fontos partnere a Nyugat-Balkán országainak

2022. 07. 07.

Az Európai Parlament plenáris ülése megvitatta az Európai Beruházási Bank pénzügyi tevékenységeiről szóló 2021. évi éves jelentést. Deli Andor szerint a COVID járvány okozta gazdasági válság alatt és az ukrajnai háború hatásai miatt az Európai Beruházási Bank tevékenysége még inkább felértékelődött. A képviselő külön felhívta a figyelmet a határátkelőhelyek fejlesztésének fontosságára, kapacitásuk bővítésének szükségességére.

Deli Andor a plenáris vitában, amelyen Werner Hoyer, az Európai Beruházási Bank elnöke is részt vett kihangsúlyozta: az ukrajnai háború miatt a partnerség, az összefogás jelentősége még inkább felértékelődött. A Beruházási Bank szerepe pedig folyamatosan növekszik.  Ez igaz az új tagjelölteknél, Ukrajnában és Moldovában, és a Nyugat-Balkán országaiban is, ahol máris komoly infrastrukturális beruházások valósulnak meg, ezzel is segítve az európai stratégiai érdekek megvalósulását.

A képviselő egy konkrét problémára is felhívta az Európai Beruházási Bank elnökének figyelmét: a hatékony európai kapcsolattartáshoz elengedhetetlen az EU külső határátkelőinek fejlesztése, kapacitásuk bővítése. Erre égetően szükség van, hiszen jelenleg az utasok gyakran több órát, a kamionosok pedig akár napokat  is várakoznak a határátkelőkön, nagyon nehéz körülmények között. Deli Andor azt kérte, hogy az Európai Beruházási Bank befektetési prioritásainak meghatározásánál fordítsanak kiemelt figyelmet a határátkelőkre és nyissanak egy különálló hitelvonalat erre a célra.