Költségvetés

Az Európai Parlament hagyjon fel a politikai zsarolással

2023. 05. 25.

Az Európai Parlament Költségvetési- és Költségvetési Ellenőrző Bizottságai ma összevont ülést tartottak, hogy Johannes Hahn, a témáért felelős biztos meghallgatásával megvitassák a Magyarországgal szemben folyó költségvetési kondicionalitási eljárást. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja szerint az európai baloldal és a magyar dollárbaloldal képviselői újra bizonyították, továbbra is minden energiájukkal azon vannak, hogy Magyarország egy eurócent uniós forrást se kapjon. Az uniós források visszatartásával fenyegető, egyre erősebb politikai zsarolással pedig az a célja a baloldalnak, hogy Magyarországot is belekényszerítsék a háborúba. Magyarország ebben soha nem fog engedni: kimaradunk a háborúból, a magyarok békét akarnak!

Felháborító, hogy az Európai Parlamentben csak akkor kerül sor a költségvetési kondicionalitási eljárásról szóló vitára, ha a baloldal politikai nyomást akar gyakorolni az Európai Bizottságra. Tavaly áprilisban, a Magyarország elleni eljárás megindításakor, legutóbb pedig decemberben is ez volt a helyzet és ismét ugyanaz a forgatókönyv. A Bizottságot minden jelentős döntése előtt tetemre hívja a baloldal. Az uniós források visszatartásával fenyegető, egyre erősebb politikai zsarolással pedig az a célja a baloldalnak, hogy Magyarországot is belekényszerítsék a háborúba. Magyarország ebben soha nem fog engedni: kimaradunk a háborúból, a magyarok békét akarnak!

Az európai és a magyar dollárbaloldal ismét előírná az Európai Bizottságnak, hogyan kell eljárnia, hogyan értékelje Magyarország erőfeszítéseit. Erről szólt a Költségvetési Ellenőrző Bizottság (CONT) múlt heti budapesti látogatása, Johannes Hahn mai meghallgatása, és a jövő heti parlamenti plenáris vita és jelentés is.

Deli Andor, a Fidesz  EP-képviselője felszólalásában reményének adott hangot, hogy a Bizottság ezúttal ellenáll a Parlamentből érkező nyomásnak. Hangsúlyozta: „Abban az esetben, ha a Bizottság enged, az egész folyamat egy bohózattá válik, bebizonyítva azt, hogy a kondicionalitási eljárás nem az uniós költségvetés védelméről szól, hanem sokkal inkább arról, hogy eljárási keretek között törvényessé tenné a zaklatást, a tagállamok politikai zsarolását”- zárta felszólalását Deli.