Közlekedés és turizmus

Az infrastrukturális fejlesztések gyorsíthatják a bővítési folyamatokat

2020. 06. 23.

Az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Szakbizottsága Adina Valeannal, az Európai Bizottság közlekedéspolitikáért felelős biztosával folytatott eszmecserét a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) felülvizsgálatának szükségességéről. Deli Andor fideszes EP-képviselő felszólalásában kiemelte: ,,A Nyugat-Balkánt is be kell kapcsolni az TEN-T közlekedési hálózat fejlesztéseibe, hiszen ez kulcsszerepet játszhat a térség felzárkóztatásában és a csatlakozási tárgyalások felgyorsításában.”

,,A Európai Uniónak határozott üzenetet kell küldenie a tagjelölt országok felé arra vonatkozóan, hogy továbbra is komolyan veszi a bővítés kérdését. Ennek egyik legjobb módja lehetne, ha a TEN-T keretein belül infrastrukturális fejlesztéseket tervez és hajt végre a régióban, ezzel növelhető lenne a régió elérhetősége és összeköttetése az EU-val, továbbá segítené az ott élőket és a gazdaságot is. Ezért a nyugat-balkáni térséget be kell kapcsolni a TEN-T hálózat felülvizsgálati folyamatába” – mondta el Deli.

,,Célszerű lenne egy nyugat-balkáni térségért felelős koordinátor kinevezése is, akinek a feladata csak a régió infrastrukturális projektjeinek kezelése lenne. Ebben segítségére lehetne a Nyugat-Balkáni Közlekedési Közösség, ami ma már teljes kapacitással működik. Kérem az Európai Bizottságot, hogy a TEN-T közlekedési folyosók felülvizsgálata során tegyen lépéseket e célok megvalósításának érdekében” – tette hozzá a fideszes politikus.