Közlekedés és turizmus

Az új technológiák javíthatják a közlekedésbiztonságot

2021. 10. 05.

Az Európai Parlament plenáris ülése hétfő este megvitatta az Európai Unió közlekedésbiztonsági helyzetéről szóló jelentést. Deli Andor, vajdasági fideszes EP-képviselő a vita kapcsán kiemelte, hogy az új balesetmegelőzési technológiák elérhetősége és megfizethetősége lehet a kulcs a közlekedésbiztonság fejlesztéséhez.

Az elmúlt évek statisztikai adatai alapján az közlekedési balesetekben életüket vesztett vagy súlyos sérüléseket elszenvedő uniós polgárok száma még mindig magas, és stagnáló tendenciát mutat az egész EU területén. Átlagosan napi 500 ember veszíti életét, és 300 személy szenved súlyos sérüléseket az uniós utakon, ami igen messze jár az Európai Bizottság ,,zéró-elképzelésétől”.

,,Magyarországnak sikerült jó eredményeket elérni a közlekedésbiztonság területén, a statisztikai adatok évről-évre csökkenő irányvonalat mutatnak. Viszont minden közlekedési baleset személyes tragédia, és károkat okoz a társadalom egészének is, ezért tenni kell a közlekedésbiztoság további javításáért. Az infrastruktúra és a gépjárművek állapota jelentősen hozzájárul a közlekedésbiztonsági mutatók alakulásához. Ugyanakkor további lépések szükségesek annak érdekében, hogy a modern vezetést segítő technológiák minden tagállamban egyenlően elérhetőek és megfizethetők legyenek az uniós polgárok számára” – mondta el a fideszes politikus a téma kapcsán.

,,Ezért kérem az Európai Bizottságot, hogy támogassa nagyobb mértékben az autóipari műszaki fejlesztéseket, és segítse a tagállami törekvéseket normatív és pénzügyi eszközökkel egyaránt, hogy az új balesetmegelőzési technológiák könnyen elérhetővé és megfizethetővé váljanak az új gépjárművek lehető legszélesebb körében, árkategóriától függetlenül” – tette hozzá Deli.