Szerbia, Vajdaság

Az Unió bővítése geopolitikai érdekünk

2022. 11. 23.

Az Európai Unió új bővítési stratégiájáról szóló jelentésről tartottak tegnap este vitát Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke a vita során hangsúlyozta: Európa békéjét veszélyeztető fenyegetések rávilágítanak a bővítés geopolitikai jelentőségére. A térség az energiaellátás hosszútávú biztosítása és migrációs válságok kezelése szempontjából is kulcsrégió Európa számára. Deli Andor, a Fidesz vajdasági származású EP-képviselője kiemelte: az elmúlt időszak  európai parlamenti határozatai hozzájárultak ahhoz, hogy az Unió befolyása meggyengült a Nyugat-Balkán térségében. Szerbiának és a nyugat-balkáni térség országainak őszinte támogatásra és csatlakozási időpontra van szükségük.

„Az Unió nem késleltetheti tovább a stratégiai jelentőségű nyugat-balkáni bővítési folyamatot, új lendületre van szükség. Hiteles alternatívát kell kínálnia, ami lehetőség és felelősség is egyben” – emelte ki Gál Kinga.

„A térség az energiaellátás hosszútávú biztosítása és migrációs válságok kezelése szempontjából is kulcsrégióvá vált Európa számára. A nyugat-balkáni útvonalon súlyosbodik az illegális migrációs krízis, amit a térség és a kulcsszereplője, Szerbia integrációjával lehet megoldani. Ezért üdvözlendő a múlt héten Belgrádban bejelentett szerb, osztrák, magyar szándéknyilatkozat az illegális migránsok külső határokon történő visszafordításáról” – hangsúlyozta a képviselő.

Gál Kinga szerint a most vitatott jelentésben a csatlakozási feltételrendszer átpolitizált szigorítása rossz üzenet, elbizonytalanítja például a csatlakozásra váró Szerbiát. „Számunkra elfogadhatatlan továbbá az egyhangúság eltörlésére vonatkozó javaslat, hiszen a többségi döntésekkel a kisebb tagállamok politikai szuverenitása kerülne súlyos veszélybe, különösképpen a külpolitikai döntésekben” – zárta felszólalását a képviselő.

Deli Andor hangsúlyozta: Európa nem halogathatja tovább a Nyugat-Balkán országainak csatlakozását. Hozzátette: „sokan azt állítják, hogy az EU befolyása meggyengült a térségben. Sajnos azt kell mondanom, hogy az elmúlt pár évben az Európai Parlament, határozatai révén aktívan hozzájárult ahhoz, hogy ez így legyen. Nem lehet bizalmat és befolyást növelni oly módon, hogy folyamatosan szigorítjuk a feltételrendszert. Az uniós kondicionalitási mechanizmusokat mi magyarok jól ismerjük, téves logikán alapulnak, hiba lenne a csatlakozni kívánó országokra is kiterjeszteni a befolyásolás eszközeként. Szerbiának és a nyugat-balkáni térség országainak nem ilyen határozatokra, hanem őszinte támogatásra és csatlakozási időpontra van szüksége”- mondta Deli Andor.