Közlekedés és turizmus

Az Unió polgárai megalapozott jogszabályokat várnak el

2022. 10. 19.

Az Európai Parlament plenáris ülése ma szavazott az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájáról szóló jelentésről. Deli Andor, a Fidesz EP-képviselője a szavazás kapcsán hangsúlyozta: ismét egy túlzásokat tartalmazó jelentés született, ami nem veszi figyelembe a tagállami különbségeket és a polgárok érdekeit.

,,Magyarország kormánya számára kiemelt jelentőséggel bír a közlekedés elektrifikációja, amiben az alternatív üzemanyag infrastruktúra rendelet egy fontos mérföldkő lesz. Viszont már megszokhattuk, hogy az EP jelentései nem veszik figyelembe a realitást. Példa erre ez a jelentés is: a töltőállomások erőltetett kiépítése és az energetikai infrastruktúra irreális nagyságrendű fejlesztése hatalmas kiadásokat jelentene a tagállamoknak ebben a válságos időszakban. Ezért lenne fontos, hogy tényeken alapuló, megalapozott jogszabály szülessen” – emelte ki Deli.

,,A kiépítendő infrastruktúra kihasználtságával is gondok lehetnek, mivel az elektromos meghajtású járművek megfizethetetlenül drágák az európai polgárok többsége számára. A zöld átállásnak a közlekedés területén is inkluzívnak kell lenni, az nem vezethet a polgárok további elszegényedéséhez. A papír mindent elbír, de az Unió polgárainak megvalósítható, reális szabályozásra van szükségük, ezért tartózkodtunk a végszavazásnál, és bízunk benne, hogy az intézményközi tárgyalások végére egy megalapozott  jogszabály kerül elfogadásra” – tette hozzá Deli.