Szerbia, Vajdaság

Az Uniónak szüksége van a nyugat-balkáni térségre!

2018. 02. 06.

„A migránsválság és más biztonságpolitikai kihívások rámutattak, hogy az Európai Uniónak szüksége van a nyugat-balkáni országokra. Újra realitás tehát a bővítés. A magyar kormány és a magyar néppárti delegáció pedig a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan továbbra is támogatásáról biztosítja a térség államait” – emelte ki Deli Andor fideszes EP-képviselő az Európai Unió Nyugat-Balkánra vonatkozó bővítési stratégiájának plenáris vitája során Strasbourgban.

„A 2014-es európai parlamenti ciklus kezdetén úgy tűnt, hogy visszafordíthatatlan a bővítési fáradtság. Azonban a bevándorlási válság és más biztonságpolitikai kihívások következtében világosság vált, hogy az Uniónak szüksége van a nyugat-balkáni országokra. Egyértelmű, hogy nem várhatunk addig a bővítéssel, amíg az Unión belüli főbb politikai válságok megoldásra kerülnek. Ezért üdvözlöm a Bizottság által most bemutatott bővítési stratégiát, amely újra visszahelyezi a nyugat-balkáni térséget az EU politikai napirendjére” – mondta el felszólalásában a néppárti politikus.

„Javaslom, hogy a Bizottság az országjelentések mellett  készítsen egy éves jelentést a bővítési stratégia és az akcióterv végrehajtásáról, amely az EP plenáris ülésén kerüljön megvitatásra. Ez ugyanis erős politikai hátteret adna az Európai Bizottság és a nyugat-balkáni térség államai előtt álló munkához. Valamint így esély lenne arra, hogy 2025-ben Szerbiát és Montenegrót teljes jogú EU tagként üdvözölhessük. Magyarország kormánya és az magyar néppárti EP-delegáció ebben mindkét fél segítségére lesz” – tette hozzá Deli.