Az alapértékek azonosak, a véleménykülönbség megengedett

Nyolc évvel ezelőtt vált az Európai Parlamentben jelenleg is legszámosabb képviselőcsoporttal rendelkező Európai Néppártnak megfigyelői státusban álló tagjává a Vajdasági Magyar Szövetség. E megfigyelői státus most társult tagsággá fejlődött, erről hozott határozatot néhány napja a Néppárt munkacsoportja és Politikai Közgyűlése. Deli Andor európai parlamenti képviselőt, aki a néppárti Fidesz–KDNP frakció tagja, e döntés várható eredményeiről, hozadékáról kérdeztük.

Számos, európai színtéren meglehetősen jelentős politikai szervezet tagja a Néppártnak. Hogyan definiálná azok politikai beállítottságát, meggyőződését?

– Az Európai Néppárt az európai jobbközép kereszténydemokrata pártjait tömörítő szervezet, melynek alapértékei között megtalálható a szabad piacgazdaság, a kis- és középvállalkozásokra alapuló fenntartható gazdasági növekedés és az emberek szociális biztonsága. Amit külön érdemes hangsúlyozni az a hagyományos értékek tisztelete és őrzése, ilyen például a család intézménye, a gyermekvállalás fontossága és Európa keresztény hagyományainak védelme.

Feltételezem, haszonnal jár az, ha egy párt a legbefolyásosabbak közé tartozik.

– Valóban így van. Az Európai Szocialisták, amely a baloldali pártok európai szintű tömörülése hasonlítható csak vele össze nagyságban, befolyásban. Számos befolyásos európai országban kormányzati tényezők, elegendő, ha csak Németországot, Lengyelországot, Spanyolországot említjük. Nagyon vonzó lehet minden párt számára egy ilyen erős „klubhoz” tartozni. A VMSZ már a kezdetektől a néppárti értékek felé irányult, és ezért is született az a természetes döntés, hogy az európai pártcsaládok közül az Európai Néppártba kérünk felvételt.

Mennyire kell összehangoltan politizálniuk a néppárti pártoknak? Megengedettnek számítanak-e a véleménykülönbségek egy-egy kérdés kapcsán? Nemrégiben egy példa is volt ilyesmire, amikor a Néppárt képviselőcsoportjának bolgár alelnöke negatív hangnemben véleményezte a magyar határ menti kerítést.

– A Néppárt tagsága hatalmas. EU-tagországok mellett számos más európai ország pártja is hozzá tartozik. Egy ilyen nagy szervezet esetében természetes az, hogy nincs teljesen egységes gondolkodás, hiszen nincs az a két ország, nép, kultúra, párt, ahol teljes mértékben egyformán gondolkodnak ezekről a dolgokról. Az alapvetés, az alapértékek azonban azonosak, és ez az, ami összefogja a tagságot, és tartást ad ennek a tömörülésnek.

Változtatnia kell-e valamin a VMSZ-nek a tagság elnyerését követően?

– A társult tagság odaítélésének folyamatában a Néppárt vezetősége tüzetesen megvizsgálta a VMSZ alapszabályát, programját, pártstruktúráját, döntéshozatali szabályait. Például azt, hogy hogyan választanak a pártban elnököt, vagy, hogy melyik testület fogadja el a párt programját. A tagsági kérelem jóváhagyása bizonyítja, hogy mindezek vonatkozásában a VMSZ megfelelt az európai elvárásoknak, mind ami a kereszténydemokrata értékek őrzését, mind pedig ami a pártszervezés szabályait illeti.

Az Ön képviselői munkájára kihat-e ez az új körülmény?

– Úgy vélem, hogy a VMSZ társult tagságának körülménye, illetve az, hogy mostantól a VMSZ is aktívan és szavazóképesen részesévé vált a Néppárt működésének, nagyban leegyszerűsíti azt, amikor a vajdasági magyar közösségünkről beszélek parlamenti képviselőtársaimnak, vagy egyéb fórumokon. Elég azt elmondani, hogy a legerősebb magyar párt, tehát az a szervezet, amely az itteni emberek legnagyobb támogatását élvezi, az Európai Néppárt társult tagja. Ezért ez a körülmény számos ajtót nyithat meg előttünk.

Mire kell fektetnie a hangsúlyt a VMSZ-nek a Néppárton belüli tevékenysége meghatározásakor? Milyen értékeket fog képviselni, miért fog harcolni?

– Azt gondolom, hogy a VMSZ pozícióinak megerősítése a Néppárton belül több lépésben valósítható meg. Kiemelném itt például a magyar–magyar összefogást a Néppárton belül, hiszen a FIDESZ-en túlmenően itt van az RMDSZ és az MKP is. Fő feladatként jelen pillanatban azt látom, hogy aktívan közvetítsük közösségünk szerepét és helyzetét a szerbiai csatlakozási folyamatban. Illetve, hogy miként érintik az itten magyar lakosságot azok a politikai és gazdasági lépések, amelyek az ország EU felé vezető útján jelentkeznek. És itt nemcsak a kisebbségi jogok megvalósulásáról lehet szó, hanem rá kell világítani a csatlakozás lecsapódására például a gazdaság, mezőgazdaság, területfejlesztés vagy közlekedés vonatkozásban, hiszen mindezen területek erősen befolyásolják közösségünk mindennapjait.