Szerbia, Vajdaság

Az amerikai látogatás az EU-s csatlakozást is segítheti

Az amerikai látogatás az EU-s csatlakozást is segítheti

2015. 06. 03.

– Úgy vélem, hogy egy kiemelkedően fontos lépésről van szó. Tudvalévő, hogy az utóbbi időben az Egyesült Államok inkább a háttérből figyeli a balkáni országok politikai történéseit, és nincs jelen közvetlenül, állandó jelleggel a régióban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem követi az itteni helyzetek alakulását, amelyek között egyaránt vannak pozitívak és kedvezőtlenek is. Dicséretesként értékelhető például az albán és a szerb miniszterelnökök találkozója, viszont komoly veszéllyel bíró dolgok is lejátszódtak a Balkánon a közelmúltban, gondolok itt elsősorban a Macedóniában történt eseményekre. Ezek a negatív események komoly biztonságügyi kérdéseket vetnek fel, amelyek akár az egész régióra is kihathatnak, ezzel pedig az USA is tisztában van. Ez utóbbi már csak amiatt is nyilvánvaló, hogy Amerika teljes mellszélességgel támogatja Montenegró NATO-csatlakozását, mert így egy tagországokkal övezett Földközi-tengert, Adriai- és Jón-tengert, tengerpartokat kapunk. Ez pedig egy fontos biztonságstratégiai lépésként könyvelhető el. Emiatt úgy gondolom, hogy Szerbiának is érdeke ápolni a viszonyokat Washingtonnal, hogy ne egy fehér lyukként szerepeljen a biztonságügyi térképen – magyarázta az EP-képviselő.

Deli arra is rámutatott, hogy a washingtoni utazás az EU számára is egy fontos és várt lépés, elsősorban Amerika az Unióra és Németországra gyakorolt erős hatása miatt.

– Úgy vélem, hogy az USA diplomáciai kapcsolatai érezhetően befolyásolhatják Szerbia eurointegrációs folyamatainak alakulását, leginkább Németországra gyakorolt hatásán keresztül. Úgy gondolom, hogy jó taktikai lépés az is, hogy Vučić Angela Merkel német kancellár látogatása előtt utazott el Washingtonba. Emellett az amerikai támogatás lazíthat az EU merev álláspontján is, az is tudvalevő ugyanis, hogy az Európai Bizottság túl lassan reagál az előtte tornyosuló kihívásokra, amelyek sokszor szükségelik a már előre meghirdetett politikák, hozzáállások újragondolását. Gondolok itt elsősorban a Juncker EB-elnök által meghirdetett ötéves EU-bővítési korlátra – nyilatkozta az EP képviselő, aki szerint az elhúzódó csatlakozási folyamatok sok esetben csökkentik a potenciális tagállamok motivációját, igyekezetét.

Végül Deli pozitívan nyilatkozott az amerikai útról Vučić legutóbbi energiaügyi elképzelésének tükrében is, amelynek értelmében Szerbia egy USA által támogatott gázvezetékre csatlakozna rá.

– Ez is egy pozitív jelzés a nyugat-európai partnerek irányába, mivel az egyik fő Szerbiára vonatkozó kritika a külpolitika összehangolatlansága az uniós álláspontokkal. Ez utóbbi pedig egy komoly ütőkártyaként szolgál azok számára, akik a csatlakozási tárgyalások megnyitása ellen érvelnek. Úgy gondolom, hogy az amerikai „nyitás” egy fontos lépés ezen problémák megoldására, hiszen arra enged következtetni, hogy Szerbia más energiaforrásokban is gondolkodik, amelyeket nyíltan fel is vállal – húzta alá Deli.

(forrás: Magyar Szó)